Vine un moment când realizezi că trebuie să te gândești serios la rezervele financiare la care ai putea apela în cazul unor situații neprevăzute, fără să fie nevoie să te împrumuți la prieteni sau la o bancă, sau pur și simplu e timpul să îți crești veniturile în mod pasiv. Amânarea acestui moment de la o lună la alta, de la un an la altul, ne scade șansele de a obține pe termen lung rezultatele propuse.

Așa cum știm, dobânzile acordate de bănci nu pot acoperi rata inflației, așa că veniturile noastre se depreciază constant și depinde numai de noi cum ne vom proteja bugetul. Mulți vor spune că fondurile de investiții reprezintă o modalitate riscantă de creștere a venitului și că nu li se potrivește.

De aceea, în cele ce urmează vom încerca să răspundem câtorva întrebări frecvente, în speranța că informațiile le vor fi de folos celor care și-au propus să aloce investițiilor o parte din bugetul personal.

Iată 3 sfaturi privind investițiile în fonduri mutuale

1.   Găsește cea mai confortabilă formă de a investi – stabilește suma, orizontul de timp, modalitatea de investiție, conform profilului tău investițional și obiectivelor atașate acestei investiții.

Informează-te din cât mai multe surse, ascultă cât mai multe opinii și revizuiește-ți atent bugetul înainte de a face prima investiție. Când vei începe să te interesezi de investiții, vei descoperi că există o mulțime de posibilități de a-ți crește veniturile în mod pasiv. Dacă nu deții o sumă suficient de mare pentru o investiție în imobiliare și nici nu îți propui să îți directionezi eforturile în acest sens, atunci investițiile în fondurile mutuale sau în aur sunt două soluții viabile.

Investițiile în fonduri, presupun să deții cel puțin cunoștințele de bază în domeniu, să stabilești ce sumă din bugetul personal poate fi direcționată constant către economisire, care sunt obiectivele pentru care faci acest lucru și nu în ultimul rând să îți creionezi profilul de investitor – adică să afli prin intermediul unor chestionare puse la dispoziție de specialistii din domeniu – în ce măsură poți tolera riscul pe perioade lungi de timp.

Toate acestea înseamnă de fapt o autoevaluare pe care orice viitor investitor trebuie să o facă, totodată fiind și cel mai dificil pas în demersurile sale.

Așa cum se știe, investițiile în fondurile cu risc ridicat au potențial de creștere mai mare, în timp ce fondurile cu grad scăzut au creșteri modeste. 

2.   Investește mai mult după ce ai înțeles și te-ai acomodat cu sistemul. Nu investi în mai multe active (instrumente financiare) de la început, dacă nu ești sigur pe cunoștințele tale în domeniul investițiilor, pentru că îți va fi greu să le înțelegi și să le urmărești evoluția.

Întrebarea care apare mereu este cea legată de diversificare: este bine să îmi diversific portofoliul investițiilor sau să investesc într-un singur instrument (obligațiuni, titluri de stat, acțiuni etc) ? Răspunsul este unul singur: este bine așa cum te simți confortabil cu alegerile făcute, dar nu uita  că “nu e bine să pui toate ouăle în același coș”.

“Pentru creșterea unui portofoliu investitional pe termen lung, există două direcții care ne pot face să sperăm că ne vom îndeplini obiectivele: prima este diversificarea, iar cea de a doua investițiile (alimentările de cont) realizate la intervale regulate de timp.  Prin diversificare se poate diminua impactul eventualelor pierderi (scăderi înregistrate pe un anumit interval de timp) și astfel resimțim mai puțin riscul asumat. Efectul investițiilor la intervale regulate de timp pornește de la costul mediu de achiziție; astfel, un investitor avizat va cumpăra și pe trend ascendent, dar și pe trend descendent, obținând astfel un randament mai bun pe unitatea de risc asumat”, ne spune Cosmin Mizof, CFA, CAIA, Managerul Departamentului Administrarea Riscului din cadrul SAI Certinvest SA.

 3.   Nu te îngrijora că ai “pierdut trenul” și că începi investițiile pe un trend ascendent pe care nu l-ai “prins” de la început creșterii; singurul tău scop este acela de a-ți conserva economiile și de a le crește în timp valoarea, cu răbdare și rațiune.

La afișarea randamentelor fondurilor, mereu vom regăsi atenționarea: “Performanțele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.” Ce înseamnă asta? 

Faptul că într-o anumită perioadă sau la o anumită dată de referință fondul a înregistrat o evoluție pozitivă sau negativă nu ar trebui să ne îndreptățească să credem că această tendință se va menține și în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Ceea ce influențează aceste variații sunt de cele mai multe ori factori independenți de strategia administratorilor fondurilor, care se supun și ei, la rândul lor, trendului pieței.

Așadar, investiția înseamnă de fapt asumarea unei discipline pe termen lung, parcurgând cu atenție fiecare pas și accesand informații utile și valoroase din surse sigure. Și mai e ceva: un administrator de fond (Societate de Administrate a Investitiilor) îți poate oferi oricând cele mai performante informații prin specialiștii săi, experți în investiții.  

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe