Compania Arctic, deținută de grupul turc Arcelik și care are o fabrică de frigidere la Găești (județul Dâmbovița), vrea să reinvestească o sumă de maximă de 70 milioane euro (315 milioane lei) din profitul nerepartizat din anii anteriori pentru construirea unei unități de producție de mașini de spălat, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.
Arctic a convocat în 15 februarie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) pentru a discuta investițiile.
actionari_arctic
Din datele centralizate de portalul Termene.ro reiese că suma de 315 milioane lei ar reprezenta profitul net obținut între anii 2012 și 2014.
arctic
Producătorul a fost profitabil în toți anii pentru care există date disponibile (2008-2014), cu vârful în 2009, dar și afaceri în creștere continuă.
Compania condiționează însă investiția de un ajutor de stat de 37,5 millioane euro, valoarea totală a proiectului fiind de 105 milioane euro.
În cazul în care nu va primi ajutorul de stat pe ordinea de zi a AGEA se află și „aprobarea renunțării la dezvoltarea proiectului „Mașini de Spălat – o Nouă Fabrică Arctic” în ipoteza în care cererea de acord de finanțare nu este aprobată de autoritățile competente, iar Societatea nu obține ajutorul de stat prin schema de ajutoare de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările și completările ulterioare”.
Arctic a mai primit ajutor de stat și pentru o investiție la fabrica de frigidere, inaugurată în 2013, în urma căreia a majorat capacitatea de producție cu 25%.
Arctic Găești are o istorie de 45 de ani. Privatizarea din 1997, cand compania a fost listată la Bursa de Valori București și mai apoi, achizitia de către grupul Arçelik in 2002, sunt două momente importante ce au marcat debutul celei mai dinamice etape în dezvoltarea companiei, potrivit Arctic.
Compania și-a menţinut de-a lungul timpului poziţia de lider pe piaţa românească de electrocasnice, cu o cotă de piață de 35%, devenind unul dintre cei mai importanţi exportatori români. Peste 85% din producția de la Găești, sub mărcile Arctic și Beko, este exportată în peste 60 de țări. 80% dintre familiile din România au cel puțin un produs Arctic în locuințele lor, potrivit datelor Arctic.
Din 2002, Arçelik a investit în Arctic peste 110 milioane de euro în noi tehnologii, în sisteme moderne de management al producției și în creșterea capacității de producție.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe