Glutenul este o proteină vegetală care se găsește în compoziția unor cereale (grâu, secară, orz și, uneori, ovăz). Intoleranța la gluten, denumită și boala celiacă, este o reacție imună a organismului împotriva acestei proteine, de aceea, încearcă să o elimine. Cu alte cuvinte, pacienții cu boală celiacă au o sensibilitate la gluten.

Boala celiacă este diagnosticată, frecvent, în fragedă pruncie, după ce un copil mănâncă, prima dată, cereale cu gluten, și apar simptome specifice. Însă, aceasta poate să apară și mai târziu. 

Afecțiunea produce leziuni intestinale și simptome reversibile – manifestările se opresc după excluderea glutenului din alimentație și revin, dacă acesta este, din nou, consumat. Deși este o boală cronică, alimentația adecvată fără gluten o poate ține sub control. Iată care sunt cauzele, simptomele și alimentele recomandate în boala celiacă. 

Cauzele intoleranței la gluten

Cauza exactă a acestei afecțiuni nu este cunoscută, însă, este cert că boala apare pe fondul unei tulburări la nivelul sistemului imunitar. Poate fi vorba de factori genetici, de infecții gastrointestinale sau  virale, de stres și intervenții chirurgicale.

Factorii de risc pentru intoleranța la gluten sunt:

  • Tiroidita autoimună
  • Factori ereditari (un caz de boală celiacă, în familie)
  • Sindromul Down
  • Sindromul Turner
  • Diabetul de tip 1
  • Boala Addison
  • Colita microscopică
  • Intoleranța la lactoză
  • Lupus
  • Artrita reumatoidă
  • Cancer intestinal

Simptomele intoleranței la gluten

Din momentul debutului, în câteva săptămâni sau luni, pacientul se poate trezi cu: 

  • Diaree cronică (persistentă, recurentă) sau constipație cronică
  • Fecale care prezintă urme de grăsimi și de resturi nedigerate, au o consistență păstoasă și sunt decolorate
  • Abdomen mai proeminent
  • Malabsorbție – sensibilizarea intestinului la gluten duce la distrugerea vililor care căptușesc interiorul intestinului. Vilii intestinali sunt structuri care fac posibilă absorbția vitaminelor, mineralelor și altor nutrienți. De aceea, distrugerea acestora este asociată cu o absorbție deficitară a unor nutrienți esențiali.
  • Scădere în greutate
  • Vărsături 
  • Dureri abdominale
  • Topirea maselor musculare (senzația de membre slăbite)
  • Anorexie
  • Stare generală de oboseală
  • Rahitism (din cauza malabsorbției nutrienților)–boala caracterizată de deformări osoase
  • Creștere și dezvoltare întârziate în copilărie și pubertate
  • Crampe musculare
  • Dermatite
  • Anemie feriprivă
  • Răni la nivelul cavității bucale (afte bucale)
  • Dureri de oase și de articulații
  • Osteoporoză – boală osoasă caracterizată de demineralizarea oaselor, ceea ce favorizează fracturile)
  • Menstruații neregulate
  • Tulburări de comportament
  • Epilepsie
  • Infertilitate 
  • Defecte de structură la nivelul dinților

Alimente recomandate

Boala celiacă se tratează prin dietă, mai precis, prin excluderea, definitivă, a glutenului din alimentație. În plus, poate fi necesară administrarea unor suplimente pentru tratamentul deficitelor nutriționale. Din fericire, în prezent, există multe produse destinate persoanelor cu boală celiacă, și anume produsele fără gluten.

Se vor exclude toate alimentele care conțin grâu, orz, secară și uneori ovăz, și alte forme derivate din aceste cereale, cum ar fi bulgurul, făina graham, malțul sau grișul. Atenție la preparatele care conțin amidon din grâu sub formă de aditiv (iaurtul cu fructe, înghețata, piureurile de legume din comerț, smântâna dietetică, unele gume de mestecat, sosuri din comerț, ciocolată, bulion din comerț, unele conserve). De aceea, citiți ambalajul cu atenție. 

Glutenul poate fi prezent și în compoziția unor medicamente, unor tipuri de pastă de dinți, unor cosmetice pentru buze sau unor loțiuni.

În cazul copiilor mici, nealăptați la sân, se recomandă formulele de lapte fără gluten.

Este permis, în general, orice aliment, cu excepția celor menționate anterior (cereale cu gluten și produse care conțin gluten sau amidon drept ingrediente). Sunt permise:

  • Cerealele fără gluten (orez, porumb, hrișca, meiul)
  • Cartofii
  • Soia
  • Brânzeturile 
  • Pâinea fără gluten
  • Fructe, legume, leguminoase
  • Carne
  • Ouă
  • Lactate
  • Unt
  • Uleiuri vegetale
  • Oleaginoase (avocado, semințe, nuci, alune)
  • Fructe de mare
  • Pește 
  • Ficat 
  • Fructe uscate
  • Orice produs care are specificat pe ambalaj „fără gluten” sau „gluten-free” (vezi produse fără gluten la prețuri atractive)

Se recomandă o alimentație variată, pentru a asigura toți nutrienții necesari creșterii și dezvoltării, deoarece persoanele cu boală celiacă sunt predispuse la malnutriție. Apelează la un nutriționist, ca să beneficiezi de un plan nutrițional adecvat.

Așadar, intoleranța la gluten este o afecțiune cronică care se ține sub control printr-o dietă adecvată. 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe