Interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial în data de 1 februarie şi va intra în vigoare pe 17 martie, adică la 45 de zile de la data publicării sale.
Conform modificărilor ce vor fi aduse la mijlocul lunii viitoare, această lege va interzice complet fumatul în toate spațiile publice închise, inclusiv în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea se află în aer liber.
În reglementarea actuală, care va fi modificată din 17 martie, deși deja este interzis fumatul în spațiile publice închise, consumul de tutun este permis în camere special amenajate, atâta timp cât spațiul respectiv servește exclusiv fumatului, nu este spațiu de tranzit sau de acces în spațiul public închis, este dotat cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului de tutun, cu scrumiere și extinctoare, este amenajat în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și, totodată, acest spațiu este marcat, în locuri vizibile, cu indicatoare prin care se evidențiază faptul că numai acolo se poate fuma.
Spațiile publice cel mai frecventate de fumători, respectiv barurile, discotecile, restaurantele, cafenelele și altele cu destinație similară, pe lângă condițiile deja enumerate, au de respectat şi alte două cerinţe privind suprafața spațiului destinat fumătorilor, respectiv acesta trebuie să reprezinte cel mult 50% din suprafața spațiului public închis destinat clienților și să fie delimitat de restul spațiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta.
O lege nescrisă a mediului de afaceri a fost întotdeauna aceea că dificultățile unora reprezintă oportunități pentru alții, este de părere reprezentantul Nicolescu Attorneys at Law. „Așadar, vestea adoptării acestei legi i-a determinat pe proprietarii acestor spații să ia în considerare schimbări sau dezvoltarea unor concepte noi, precum transformarea cafenelelor în spații în care se desfășoară programe antifumat, transformarea barurilor sau a restaurantelor în centre pentru studierea fumatului sau în cluburi private,amenajarea de spații în aer liber în fața restaurantelor, barurilor, montarea de terase cu acoperiș și pereți-cortină de aer cald etc.”, a explicat Bogdan Petre Ilie.
În noua lege sunt prevăzute și două excepții de la viitoarea interdicţie totală:celulele penitenciarele de maximă siguranță și zonele de tranzit ale aeroporturilor internaționale, unde se vor putea amenaja spații destinate fumatului cu respectarea unor condiții similare celor prevăzute (încă) pentru localuri.
Hotelurile şi restaurantele, afectate doar pe termen scurt
Ce s-a întâmplat în alte ţări în care s-a interzis fumatul
În 2003, în New York (Statele Unite ale Americii) a intrat în vigoare o lege care a interzis complet fumatul în toate restaurantele și barurile din oraș. Potrivit unui raport din 2004 lansat de patru departamente de stat americane, printre care cel de finanțe și cel de sănătate, „după un an, datele sunt clare. De la intrarea în vigoare a legii, notele de plată de la restaurante și baruri s-au mărit, șomajul este în scădere, practic toate localurile respectă legea (…). Toate acestea reprezintă semne ale faptului că barurile și restaurantele din New York au prosperat. Mai mult, potrivit unui sondaj de opinie la care au participat aproximativ 30.000 de newyorkezi , 23% dintre respondenți  au recunoscut că mănâncă mai des în oraș datorită legii antifumat, în timp ce doar 4% au declarat că mănâncă mai rar în oraș”, se arată în studiul citat.
Un alt studiu desfășurat în SUA în anul 2010, referitor la impactul legii antifumat asupra numărului de angajați din restaurantele și barurile din nouă state diferite, a arătat că, numai în cazul statului West Virginia, legislația antifumat a putut fi corelată cu creșterea cu aproximativ 1% a personalului din restaurante. În schimb, în celelalte opt state americane, printre care Alabama, Texas și Missouri, nu s-a descoperit un impact negativ asupra locurilor de muncă și nici asupra vânzărilor.
În același timp, un studiu similar realizat în 2013 în Italia a arătat că legislația antifumat, care a intrat în vigoare în anul 2005, a schimbat comportamentul fumătorilor italieni și a avut efecte negative slabe. Concret, proprietarii de restaurante din Italia nu au întâmpinat scăderi importante în ceea ce privește profitul sau numărul de salariați în urma interzicerii fumatului în baruri, cafenele și restaurante, deși fumătorii au decis, în primă fază, să evite să mai meargă în aceste locuri. În schimb, efectele legislației antifumat s-au văzut în vânzările realizate de proprietarii italieni de restaurante și baruri.
În anul 2006, un studiu referitor la impactul legislației antifumat, realizat asupra restaurantelor și barurilor din Scoția, a arătat că, cel puțin pe termen scurt, numărul clienților și vânzările au scăzut după intrarea în vigoare a unei legi similare celei care se va aplica în România din 17 martie.
Firmele vor risca şi închiderea, nu doar amendarea
Din data de 17 martie, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, precum și de reprezentanţii poliţiei localesau ai Ministerului Afacerilor Interne.
Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale care le vizează se va sancționa cu amendă contravențională de 5.000 de lei, la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației, la a doua abatere, iar săvârșirea unei noi contravenții la această lege se va sancționa cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.
Nerespectarea de către persoanele fizice a interdicției de a fuma în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă şi locurile de joacă pentru copii se va sancționa, din 17 martie, cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei.
Avocat Coltuc Marius Vicențiu

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe