Doi infractori periculoşi sunt acum în libertate, după ce preşedintele Judecătoriei Sfântu Gheorghe a decis să le revoce arestarea preventivă, în schimbul a 10.000 de lei, adică puţin peste salariul încasat lunar de magistratul care a cerut mita, judecătoarea Elena Poiană. Potrivit ultimei declaraţii de avere postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, Elena Poiană câştiga lunar 7000 de lei.
Informaţiile apar într-o anchetă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Alba Iulia, cei care au monitorizat-o pe judecătoare şi au reuşit să obţină arestarea sa preventivă pentru 30 de zile. Consiliul Superior al Magistraturii a avizat percheziţionarea locuinţei şi biroului judecătoarei, dar şi reţinerea şi arestarea acesteia, sub acuzaţia de luare de mită.
Anchetatorii au descoperit că preşedintele Judecătoriei Sfântu Gheorghe a negociat cu fratele unui tâlhar eliberarea acestuia şi a complicelui său. În schimbul deciziei pe care urma să o dea, magistratul a pretins 10.000 de lei, conform referatului DNA.
JUDECĂTOAREA I-A CONVINS CĂ E MAI IEFTINĂ CA UN AVOCAT
Din interceptări reiese şi că judecătorul a încercat să convingă rudele infractorilor că este mai ieftin şi mai sigur să îi ofere mită decât să plătească un avocat, care nu ar reuşi eliberarea celor doi. Ca să argumenteze cele spuse, Elena Poiană a susţinut „căutaţi cu lumânarea la toate instanţele din ţară şi nu veţi găsi o decizie de eliberare într-un caz similar”, conform interceptărilor depuse la dosar de procurori.
Referat DNA: „judecătorul Poiană Elena i-a comunicat că îl costă 10.000 (zece mii) de lei, arătând în același timp că un avocat ar putea cere mai mult și rezultatul nu ar fi sigur.”
Cu o zi înainte de pronunţarea deciziei, care a avut loc în 20 august 2015, judecătoarea a transmis rudelor inculpaţilor că „e dispusă să îi ajute, dacă dau ceva”. Ulterior, deşi nu a primit niciun ban, a dispus eliberarea celor două persoane acuzate de tâlhărie.
Decizia de eliberare dispusă de judecătoarea Elena Poiană: DETALII DOSAR AICI
INFRACTORII ELIBERAŢI AU STROPIT CU BENZINĂ ŞI AU JEFUIT DOI BĂTRÂNI
Cei doi infractori care se bucură de libertate, după decizia judecătoarei acuzate că a luat mită, sunt Rita Fulop şi Ferencz Alfred Baricz, trimişi în judecată pentru tâlhărie. Cei doi sunt acuzaţi că au pus la cale un plan macabru: au intrat în casa a doi bătrîni pe care Rita Fulop îi cunoştea, i-au legat, apoi i-au stropit cu benzină, în scopul de a le da foc. Ulterior, sub ameninţarea cuţitului, le-au furat 40.000 de lei din locuinţă. Fapta celor doi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
Dosarul în care au fost trimişi în judecată: DETALII DOSAR AICI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe