Aproape 200 de cereri au fost depuse de revoluţionari, de la începutul anului până acum, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Rude ale victimelor, dar şi cei răniţi în evenimentele din 1989, contestă închiderea dosarului şi cer procurorilor militari de la Parchetul General să găsească vinovaţii! Potrivit informaţiilor de pe portalul instanţei supreme, 182 de contestaţii împotriva soluţiei de clasare au fost depuse la Înalta Curte şi, spun reprezentaţii revoluţionarilor, numărul cererilor va depăşi o mie.
Prima plângere judecată de magistraţii instanţei supreme a fost depusă de Traian Cilibeanu, tatăl unui tânăr ucis pe 23 decembrie 1989, în Capitală. „Dimineaţă, când a ieşit din sediul Televiziunii Române, a fost împuşcat exact în inimă. Împuşcat mortal”, povesteşte tatăl lui Adrian Cilibeanu la instanţă.
Traian Cilibeanu vrea, la 26 de ani de la Revoluţie, să ştie cine i-a ucis fiul, iar vinovaţii să plătească pentru crimă. „Mi se pare un lucru injust, un lucru foarte urât din partea celor care l-au clasat, fiindcă noi am rămas nişte părinţi cu suferinţă pentru toată viaţa, era singurul copil. Avea 25 de ani, acum ar fi avut peste 50 de ani. Era ajutorul meu şi sprijinul meu pentru totdeauna, am rămas fără el”, spune tatăl revoluţionarului ucis.
CUM JUSTIFICĂ PROCURORII ÎNCHIDEREA DOSARULUI REVOLUŢIEI
În situaţia lui sunt sute de rude ale celor morţi, dar şi mii de răniţi care încă speră să se facă dreptate. Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat în luna octombrie dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care anchetaseră moartea a 709 persoane şi rănirea altor 2.198 de persoane.
Anchetatorii susţin că pentru unele fapte există deja condamnări, altele s-au prescris, iar în cazul majorităţii victimelor nu pot fi stabiliţi vinovaţii, pentru că după fuga lui Nicolae Ceauşescu s-a creat haos în România.
Ordonanţa de clasare a dosarului 11/p/2014:
„Perioada cuprinsă între 22.12.1989 şi sfârşitul anului 1989 a fost caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos. (… )Pe fondul lipsei de cooperare şi coordonare, iniţiativele unor militari şi civili de a pătrunde în anumite imobile ori de a verifica acoperişurile unor clădiri, fără încunoştinţarea celorlalte forţe aflate în zonă, au creat derută şi reprezentări greşite, cu consecinţa deschiderii focului concentrat şi producerii a numeroase victime. Pe fondul aceleaşi stări de oboseală şi stres, au existat şi situaţii în care s-au executat focuri de armă între militari din incinta aceleiaşi unităţi sau între unităţi militare.”, susţin procurorii militari.
REVOLUŢIONARII, DISPUŞI SĂ MEARGĂ DIN NOU LA CEDO
Motivele procurorilor îi nemulţumesc total pe revoluţionari. Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, speră redeschiderea dosarului şi, între timp, discută cu ministrul justiţiei, Raluca Prună, şi cu noul preşedinte al CSM, Mircea Aron. Mărieş susţine că, dacă Înalta Curte nu va dispune reluarea cercetărilor, va merge din nou la Curtea Europeană de Justiţie.
„Trebuie să se dea o decizie până la urmă, la care să ne subordonăm şi noi, şi parchetul…Vom face o cerere, pentru a ne întâlni cu noul preşedinte al CSM, Mircea Aron. Vrem să ştim planurile pe care le are pentru anul în curs, care este poziţia domniei sale faţă de dosarul Revoluţiei şi de dispoziţiile Curţii Europene de Justiţie”, a declarat Teodor Mărieş.
Cele 182 de plângeri sunt acum pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia pe care o vor lua este definitivă.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe