„Nu există niciun prejudiciu, nici măcar un ban pentru statul român”, declara fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc în martie anul trecut, în momentul în care părăsea Penitenciarul Rahova pentru a fi transferat în arest la domiciliu. Însă paguba calculată de procurori asupra Romsilva, regie de stat, într-unul din cazurile în care este cercetat Hrebenciuc alături de alte persoane este estimată la aproape 304 milioane de euro. O altă cauză, desprinsă din acest dosar, se referă la instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la trafic de influenţă şi instigarea la cumpărare de influenţă a lui Şova. În 2015, DNA l-a trimis în judecată și pentru că și-ar fi folosit influența asupra președintei Consiliului Național al Audiovizualului, Laura Georgescu, pentru a reveni asupra retragerii licenței pentru Giga TV, televiziune controlată de fostul primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. (Comunicatul aici)
Cercetările asupra lui Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor începuseră în toamna lui 2014. Imediat după aceea a renunțat atât la funcția din parlament, cât și la cea din partid.
Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai influenți oameni din politica românească postdecembristă. În primul an de democrație devenea primar al Bacăului, oraș în care lucrase până atunci ca inspector fiscal în cadrul Consiliului Județean. Devine vicepreședinte al PDSR (actualmente PSD) în 1992, funcție pe care și-a păstrat-o până în 2004, concomitent cu cele de deputat și secretar general al guvernului (în Executivul condus de Nicolae Văcăroiu între 1992 și 1996). Specialist în statistică, s-a ocupat încă din primul an în conducerea partidului lui Ion Iliescu de organizarea campaniilor electorale. Cu timpul, a căpătat imaginea unui personaj din umbră, „maestru al combinațiilor”, creator și desfăcător de alianțe politice: a fost unul dintre artizanii alianței dintre PSD și PNL din perioada 2007-2008. În timpul campaniei pentru prezidențiale din 2009, Traian Băsescu îl nominaliza adesea în cadrul unei „liste a răului”, alături de Sorin Ovidiu Vântu, Dan Voiculescu sau Ion Iliescu.
Din 1996 până în 2014, are 2.474 de luări de cuvânt și este printre inițiatorii a 97 de propuneri legislative, dintre care 20 devin legi. (Sursa aici) Potrivit celei mai recente declarații de avere, redactată în octombrie 2014, Hrebenciuc deține o casă de 200 metri pătrați în București, un teren de 500 metri pătrați în Slănic Moldova, două ceasuri în valoare totală de 14.000 de euro, tablouri de 6.000 de euro. Soția rotunjea veniturile anuale ale familiei cu 149.797 de lei din partea Nuclear Elecrica București.
Dincolo de toate acestea, a rămas cunoscut mai degrabă pentru porecla „Guzganul rozaliu”, pe care i-a dat-o într-un editorial din martie 2005 Cristian Tudor Popescu, înainte ca acesta să părăsească ziarul „Adevărul” pentru a crea „Gândul”. CTP îl acuza pe Hrebenciuc că se află în spatele schimbărilor în conducerea editorială a publicației. „Este un guzgan rozaliu, alb în cap de câtă brânză de furat a-nfulecat. Răspunde la un nume de ființă umană Viorel, numele de familie fiind cunoscut ca substantiv comun: hrebenciucul”, îl descria editorialistul.
Principalul dosar în care este implicat Hrebenciuc vizează felul în care s-a realizat retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, (Sursa aici), prin complicitatea conducerii Romsilva și prin intermediul influențării unor decizii ale justiției. În acest caz mai sunt implicați fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, doi judecători și un primar.
„Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan, împreună cu inculpații Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (…) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată”, se arată într-un comunicat al DNA.
Dacă Viorel Hrebenciuc nu apare în conducerea vreunei societăți românești, fiul său este acționar sau administrator în cadrul a mai multe firme. Din 2013, Andrei Hrebenciuc face parte din Consiliul de Administrație al Biofarm SA, fiind reconfirmat în decembrie anul trecut, după cum arată datele publicate de portalul Termene.ro. Într-un raport remis către Bursa de Valori București (Sursa: ziuaconstanta.ro) după arestarea acestuia, acționarii Biofarm menționează că faptele pentru care este acuzat Hrebenciuc n-au legătură cu activitatea sa în cadrul societății, așa că nu e nevoie de înlocuirea sa. Andrei Hrebenciuc este și asociat unic al Private Future Consulting SRL, o firmă de consultanță pentru afaceri și management înregistrată în 2009.
andrei_hrebenciuc
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe