În momentul în care era condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare, Tudor Chiuariu îndeplinea funcția de președinte al Comisiei Juridice din Senat. Fapta era de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. În completare, instanța interzicea „inculpatului, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.” (comunicat de presă)
Chiuariu devenea astfel cel de-al doilea fost ministru al justiției condamnat într-un dosar de corupție. Primul fusese, în mai 2013, Victor Babiuc, ministru în Executivul condus de Petre Roman între 1990 și 1991, care a fost implicat în dosarul schimburilor de terenuri între Ministerul Apărării și Gigi Becali. (Sursa)
Sentința pentru Chiuariu a venit în ianuarie 2014, la mai mult de trei ani după ce fusese trimis în judecată și la un an după ce fusese reales ca membru al Parlamentului. Concret, procurorii arătaseră că, în timpul mandatului de ministru al Justiției, Chiuariu avizase un proiect de hotărâre de guvern prin care un imobil al Poștei Române situat pe Calea Victoriei din București trecea în proprietatea privată a unei firme nou înființate, Imopost Developments SA, pentru a fi apoi demolat. Asta deși specialiștii din subordinea sa avertizaseră că demersul era ilegal, întrucât valoarea clădirii fusese subapreciată, iar destinația sa nu era socotită drept una publică. (Sursa aici)
Societatea Imopost Developments fusese creată în 2005, ca un parteneriat între Compania Națională Poșta Română SA (32,9% din acțiuni), SC Procema SA (66%), SC Comnord SA (0,6%) și două persoane fizice, Marilena Simona Crețeanu și Dorina Geanina-Poenaru, arată documentul de constituire publicat la acea dată în Monitorul Oficial, disponibil pe Termene.ro.
Participarea Poștei Române în cadrul noii societăți era tocmai clădirea de pe Calea Victoriei. Imediat după aceea, adunarea generală a acționarilor aprobă demolarea construcției. În același document se menționează că pe locul clădirii va fi ridicat un ansamblu imobiliar cu suprafața de 44.552 metri pătrați, „cu destinația birouri, galerii comerciale de lux, centru de afaceri și conferințe, facilități de cazare în regim hotelier, spații de divertisment”, care urma să coste peste 39 milioane de euro. Prejudiciul estimat se ridică se ridică la 8,6 milioane de euro.
(Sursa: adevarul.ro)
În aprilie 2015, societatea Imopost Development SA și-a redus capitalul social, în urma unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul București prin care era anulată o hotărâre a adunării generale extraordinare a acționarilor. În 2014, societatea a avut o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei și pierderi de 1,7 milioane de lei.
Fostul ministru al justiției nu s-a arătat prea impresionat de recentul verdict al instanței: a demisionat doar din Comisia Juridică, iar asta doar la începutul următoarei sesiuni parlamentare. În schimb, a devenit membru al unei alte comisii, cea pentru Drepturile Omului. (Sursa aici) În ianuarie 2015, a devenit parte într-un nou dosar, cel al retrocedării ilegale a unei suprafețe de pădure în județul Bacău, și a fost trimis în arest la domiciliu. (Sursa: termene.ro)
Alături de Cristian Adomniței sau Cristian David, Chiuariu este unul dintre personajele promovate în funcții cheie ale guvernului liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu de către deputatul și omul de afaceri ieșean Relu Fenechiu.
(Detalii despre mărirea și decăderea lui Fenechiu, aici: termene.ro).
Fostul ministru este asociat în cadrul societății Chiuariu & Asociații – Consiliere în Proprietate Intelectuală SRL.
chiuariu
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe