Între numele sonore aflate pe listele procurorilor, Ion Ariton pare să fi jucat rol de pion. În timpul mandatului de ministru al Economiei, Ion Ariton a convins reprezentanții a zece companii de stat aflate în subordinea lui să sponsorizeze gala de box la care a participat Lucian Bute, în iulie 2011. Legea 32/1994 interzice însă reclamele din partea unor instituții de stat, atâta timp cât de organizare se ocupă o firmă privată, S.C. Europlus Computers S.R.L.. Respectivele companii de stat – Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. – au cotizat cu 1,74 milioane de lei în cadrul evenimentului. (Sursa: pna.ro)
„Pentru a determina reprezentanții companiilor să adopte conduita menționată anterior, Ariton Ion și-a folosit autoritatea și influența derivată din funcțiile de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, senator și președinte al filialei județene Sibiu a unui partid politic”, preciza DNA. (Comunicatul aici)
În acest caz au mai fost implicate alte șapte persoane, inclusiv fosta colegă a lui Ariton din guvern, Elena Udrea. (Sursa: pna.ro) La momentul audierilor, Ariton ar fi recunoscut implicarea Elenei Udrea în în dosarul Galei Bute. (Sursa: gsp.ro)
Împotriva lui Ariton, DNA a formulat acuzații de participație improprie la abuz în serviciu, respectiv de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și a impus sechestru asigurător. În februarie 2015, pe când era audiat, la ieşirea de la DNA, Ariton le-a spus jurnaliștilor că n-a solicitat respectivele sponsorizări, iar acestea au trecut prin consiliile de administraţie. Ariton a fost pus sub control judiciar pe 17 februarie 2015. Tot atunci, DNA a cerut Senatului încuviințarea începerii urmării penale, iar cererea a fost aprobată cu 77 de voturi pentru și 52 împotrivă. (Sursa: hotnews.ro). În aprilie a fost trimis în judecată, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Între timp, S.C. Europlus Computers S.R.L. și-a schimbat numele în S.C. Euro Box Promotion S.R.L., arată datele furnizate de portalul Termene.ro. Societatea este deținută de Rudel și Antonia Obreja. În 2011, anul în care s-a desfășurat gala, a avut o cifră de afaceri de 8,13 milioane de lei și a înregistrat un profit de 2,5 milioane de lei.
rudel_obreja
În 2003, Ariton fusese cercetat pentru neglijență în serviciu și fals intelectual de către Codruța Kovesi, in cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu. El a fost însă scos de sub urmărire, din lipsă de probe. (Sursa: wall-street.ro), al cărei director comercial era.
Ion Ariton se află la al doilea său mandat ca senator de Sibiu. Din 2008 până acum, a participat la 21 de inițiative legislative. (Sursa: senat.ro) Potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în februarie 2012, deține o casă de vacanță și jumătate dintr-un un teren intravilan de 1.100 metri pătrați în Sebeșu de Sus, o casă și un apartament în Sibiu, un autoturism Mercedes din 2008. Între altele, a obținut venituri din calitatea de acționar al SC Carpatica SA, din cea de membru a comisiei de privatizare Muntenia Sud din cadrul SC Electrica SA. (Sursa: senat.ro/Declarații/Senatori)
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe