Pasionat de artă, fostul ministru delegat pentru buget, Darius Vâlcov, obișnuia să achiziționeze – prin intermediul șoferului său – tablouri de mare valoare din banii obținuți din mită, au arătat anul trecut procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Vâlcov, care a fost și primar al municipiului Slatina timp de două mandate, apoi senator, a fost arestat în martie 2015 pentru luare de mită și trafic de influență.
Fostul șofer al lui Vâlcov, Lucian Șușală, a povestit în fața instanței cum șeful său i-a cerut să-l ducă la o galerie de artă din Capitală, „iar după ce a parcat, i-a cerut să intre împreună cu el şi să se înscrie, în baza cărţii de identitate, ca participant la licitaţie. (…) După ce a început licitaţia, inculpatul Darius Vâlcov îi indica când să ridice paleta pentru a licita şi opera pentru care trebuia să liciteze”, se arată în rechizitoriul DNA, citat de Digi 24. (Sursa: digi24.ro) Printre operele găsite s-au numărat două gravuri și un desen în cărbune semnate de Pablo Picasso, precum și lucrări de Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă.
Până în 2014, Șușală a ajutat la cumpărarea a aproximativ 180 de opere de artă. Mai mult, pentru a acoperi urma banilor, a înființat și administrat firme la solicitarea acestuia. Potrivit datelor accesibile prin intermediul portalului juridic și financiar Termene.ro, Șușală apare printre administratorii firmei Imobiliare Consloc SRL, fondată în 2005 de Consiliul Local al Municipiului Slatina și care se ocupa de administrarea parcărilor din oraș (Sursa: adevarul.ro). Societatea, care a înregistrat în 2014 pierderi de peste 540.000 de lei, se află în prezent în procedură de insolvență.
consloc_srl
Vâlcov avea și alte hobby-uri în afară de artă. Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri de aur în valoare de peste 465.000 de lei, au dispus poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.
Cum făcea însă Vâlcov rost de bani? O perioadă prolifică pare să fi fost cea petrecută ca primar al Slatinei, însă și viața de senator i-a prins bine. Potrivit DNA, Vâlcov obișnuia să aplice o rețetă clasică: le cerea oamenilor de afaceri care aveau contracte cu primăria aproximativ 10% din sumele încasate, pentru a nu avea probleme cu derularea contractului și a-și primi la timp banii pentru lucrările efectuate. Un asemenea contract „avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.” (Sursa: pna.ro)
Un alt contract pentru care Vâlcov ar fi pretins 10% din valoare era unul din 2012, pentru reabilitarea Centrului istoric al orașului, în valoare de peste 7,7 milioane de lei fără TVA.
Într-o a treia speță, din iulie 2014, când Vâlcov era deja senator, administratorul firmei S.C. Compania de Apă Olt S.A., care se ocupa de o serie de lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare din două comune, a fost contactat de un apropiat al lui Vâlcov, “care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord.
Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.” Senatorul ar fi primit banii în două tranșe.
În 2014, anul în care s-au petrecut faptele, S.C. Compania de Apă Olt S.A. a avut o cifră de afaceri de 24,5 milioane de lei, cea mai mare din ultimii ani. Profitul s-a ridicat la 2,8 milioane de lei. DNA a arătat că, prin cele trei infracţiuni de corupţie menționate, Vâlcov a primit aproape 4,3 milioane de lei.
După ce-a fost director al unei sucursale de bancă în Slatina, Darius Vâlcov a avut două mandate de primar, între 2004 și 2012. A fost ales apoi ca senator în Circumscripția electorală 30 Olt și a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din cadrul instituției. A participat la 75 de inițiative legislative și a luat cuvântul în plen de 262 de ori (Sursa: senat.ro) A devenit ministru delegat pentru buget în guvernul condus de Victor Ponta în august 2014, în locul Ioanei Petrescu.
Și-a dat demisia din Parlament la aproximativ două luni după ce fusese arestat preventiv și la câteva zile după ce fusese trimis în judecată. (Sursa aici) În iunie anul trecut, Vâlcov a fost eliberat, iar cercetarea sa a continuat sub control judiciar.
Declarația de avere Darius Vâlcov
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe