După zece ani în care fusese, pe rând, consilier general, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru, candidat la Președinție, Elena Udrea a ajuns să fie investigată în mai multe cazuri de corupție și arestată. Am studiat aceste cazuri cu ajutorul datelor de pe portalul juridic și financiar Termene.ro.
Procurorii au anunțat începerea urmării penale împotriva Elenei Udrea la sfârșitul lui ianuarie 2015, în dosarul „Microsoft”, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere. (Comunicatul aici) Direcția Națională Anticorupție (DNA) o acuza pe Udrea că n-a inclus în declarația de avere din 2010 mențiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la fostul său soț Dorin Cocoș, deși Udrea Elena declara că încasează dividende de la respectiva societate. În schimb, ea declara achiziționarea unor bunuri care depășeau veniturile obținute ca ministru.
„Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Cocoș Dorin ar fi pretins și primit, de la două persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea vreme Udrea Elena Gabriela, membru al Guvernului, și vicepreședinte al unui partid politic, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane, încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale”, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit celei mai recente mențiuni în Monitorul Oficial, SC Euro Hotels International Co SRL este controlată de Dorin Cocoș și de Stana Tudor, fiecare cu câte 50% din părțile sociale. Stana a devenit asociatul lui Cocoș în martie 2013, după ce Mariana Cîndea i-a cesionat acesteia participarea. În 2014, societatea a avut o cifră de afaceri de 5,2 milioane de lei și un profit de 331.023 de lei.
Câteva zile mai târziu, procurorii au cerut încuviințarea Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării Elenei Udrea. Solicitarea a fost admisă, iar fostul ministru a fost reținut.
A urmat un alt dosar, cel legat de finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec. În 2010, Udrea – la acel moment ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, ar fi primit bani de la Termogaz Company S.A. pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.
Un alt caz de luare de mită vizează finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani. „În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp”, susțin procurorii. 10% este un procent obișnuit în tranzacțiile ilegale realizate de guvernanți și primari.
Datele disponibile pe portalul Termene.ro arată că cifra de afaceri a Termogaz Company S.A. a crescut de la 33,8 milioane de lei în 2010 la 58 de milioane de lei în 2011.
O altă infracțiune vizată era legată de plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A. Fostul ministru ar fi primit 300.000 de lei pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.
În toate aceste transferuri de bani era implicat consilierul personal al ministrului, Ștefan Lungu, și firma sa, S.C. Last Time Studio S.R.L.. Informațiile publicate pe Termene.ro arată că firma este profilată pe „activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune”. În societatea, controlată inițial de Elena Lungu, a fost cooptată în 2011 Ana-Maria Manea. Apoi, după venirea lui Mircea Tudor în cadrul societății, Elena Lungu s-a retras complet.
După ce a petrecut o perioadă în arest, Udrea a fost plasată în arest la domiciliu.
În prezent, este implicată în conducerea a trei firme active: Agro Green Nana SRL, cu profil agricol, care a înregistrat în 2014 un profit de 40.445 de lei, Băi Boghiș SRL, cu afaceri în domeniul hotelier, în care are 50% din părțile sociale, cu profit de 407.045 de lei în 2014, și Tim Rail Cargo SRL, în care are 25% din capitalul social. Societatea a avut, în 2014, un profit de 1,6 milioane de lei.
udrea
„Cel mai potrivit candidat”
Elena Udrea a avut o ascensiune rapidă în politica românească. După șapte ani de avocatură, a devenit membru PNL și a candidat pe lista Alianței Dreptate și Adevăr pentru Consiliul General al Capitalei, în echipa primarului de la acea vreme, Traian Băsescu. Când Băsescu câștigă alegerile prezidențiale, îl urmează la Cotroceni și intră în prim-plan, ca șefă al Cancelariei Prezidențiale. Trece la PDL odată cu răcirea relațiilor dintre Băsescu și liberali și, trei ani mai târziu, candidează pentru un loc în Camera Deputaților. Este numită ministru al Turismului în primul guvern condus de Emil Boc, și apoi capătă un portofoliu lărgit, cel al Dezvoltării Regionale și Turismului. În 2012, după încheierea ministeriatului, câștigă pentru un nou mandat în Parlament, ca deputat de Roman.
Fostul ministru a demisionat din PDL în ianuarie 2014, și imediat după aceea s-a alăturat nou-înființatului Partid Mișcarea Populară (PMP) (Sursa: mediafax.ro).
La alegerile din noiembrie 2014, Udrea a candidat din partea PMP, în locul lui Cristian Diaconescu, candidatul anunțat inițial. „Sunt cel mai potrivit candidat. (…) Am rămas în proiectul în care am păşit alături de Traian Băsescu în 2004. (…) Astăzi vom discuta cu dânsul şi îi voi cere să mă susţină. Sunt omul politic care am obţinut cele mai multe voturi în competiţiile electorale, oamenii m-au votat”, declara Udrea în august 2014, când și-a anunțat oficial candidatura. (Sursa: adevarul.ro)
Chiar dacă a beneficiat de susținerea deschisă a fostului președinte Traian Băsescu, Udrea a obținut doar 493.376 de voturi (5,2%) (Sursa aici), clasându-se pe locul al patrulea, după Victor Ponta, Klaus Iohannis și Călin Popescu-Tăriceanu.
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe