Între cele 20 de ocazii în care deputatul Vlad Cosma a luat cuvântul în plen, una a ținut de cererea de arestare formulată de procurorii DNA împotriva sa, într-un dosar în care . Era pe 17 februarie, la câteva zile după ce fusese oprit în trafic pentru a fi dus la DNA, într-un dosar de trafic de influență, alături de tatăl său, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și de deputatul Sebastian Ghiță. (Sursa: pna.ro). În cuvântarea sa, Cosma a acuzat o campanie îndreptată împotriva familiei sale și și-a atenționat colegii asupra pericolelor care-i pândesc. (Sursa: cdep.ro) El s-a referit și la anchetarea surorii sale, Andreea Cosma, într-un caz de evaziune fiscală și spălare de bani.
„Faptul că am avut mandat de interceptare din prima zi de campanie şi microfoane instalate acasă certifică faptul că şi dumneavoastră, dragi colegi, aveţi cu toţii mandat din prima zi de campanie. Mă uimeşte faptul că cineva a fost interesat să asculte şi ce am vorbit seara acasă, în bucătărie, cu mama mea. Aşadar, dragi colegi, când vă duceţi diseară acasă, să vorbiţi în şoaptă cu copiii voştri, pentru că aveţi cu siguranţă mandat de interceptare, cum am avut şi eu, din 2012”, a spus el. Discursul i-a înduioșat suficient de mult pe toți: doar 105 din cei 335 prezenți au votat pentru reținerea sa. În schimb, procurorii au dispus măsura controlului judiciar. (Sursa: pna.ro)
Potrivit procurorilor, Vlad Cosma și tatăl său a făcut demersuri pentru ca funcționarii S.C. Hidro Prahova S.A. – societate în cadrul căreia Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar – să determine atribuirea ilegală și efectuarea de plăți către o asociere între firmele S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. (controlată de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu) și S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L., a unui contract care prevedea extinderea rețelei de canalizare a orașului Comarnic. (Sursa: pna.ro) Sumele astfel deturnate ajungeau la peste 7,7 milioane de lei, reprezentând 54% din valoarea contractului.
Din acești bani, Vlad Cosma ar fi primit aproximativ 4,4 milioane de lei, disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv, intrate în contul unor firme pe care Cosma și un apropiat de-al său le controlau.
Potrivit informațiilor disponibile pe Termene.ro, S.C. Grosmann Engineering S.R.L a intrat în insolvență anul trecut. În mai 2014, după declanșarea cazului, Iulian Herțanu și-a cesionat părțile sociale către unul dintre asociații săi, Liviu Munteanu. Acesta a ajuns astfel să controleze firma, alături de cetățeanul german Karl Reinhold Grosmann. În 2014, societatea avusese o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei și un profit de 247.848 de lei. Potrivit Mediafax.ro, firma era abonată la contracte cu primării din Suceava, Neamț, Călărași, Ialomița sau Prahova. (Sursa: mediafax.ro)
De cealaltă parte, S.C. Hidro Prahova S.A. a înregistrat, între 2011 și 2015, cifre de afaceri cuprinse între 27,9 milioane de lei și 41,8 milioane de lei.
Acum în vârstă de 32 de ani, Vlad Cosma a devenit deputat în 2012 din partea Partidului Social Democrat. Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse de Vlad Cosma, în iunie anul trecut (Sursa: cdep.ro), acesta deține un teren de 5.364 de metri pătrați în comuna Păulești, județul Prahova, bijuterii în valoare de 10.000 de euro, și venituri din vânzarea de 229.100 de lei din vânzarea unui spațiu comercial. În CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaților e menționat și faptul că a condus societatea Unitehnica SA.. În prezent, firma e controlată de mama sa, Elena Cosma.
unitehnica
În 2012, societatea împărțea același sediu cu S.C. Conti S.A., profilată pe construcții, a cumpărat de la Cosma 19% din imobil (cota sa), pentru 134.000 de euro. Înființată în 1992, Conti S.A. a obținut, de-a lungul timpului, mai multe contracte din bani publici. În prezent, cifrele arată o prăbușire a afacerii: după un profit de 1,4 milioane de lei în 2010, a ajuns să piardă 2,6 milioane de lei în 2013 și 4,5 milioane de lei în 2014. Potrivit unui articol publicat de Hotnews.ro în 2013, (Sursa aici), firma era acuzată de evaziune fiscală și avea bunurile sechestrate, însă continua să câștige contracte cu statul.
conti
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe