La sfârșitul anului trecut, peste 140 de parlamentari aleși în 2012 erau implicați în dosare penale, iar unii dintre ei fuseseră deja condamnați. Dintre aceștia, cei mai mulți au ales să nu renunțe la mandat până la o decizie definitivă a justiției. O parte – precum Relu Fenechiu, Gigi Becali sau Antonie Solomon – și-au pierdut mandatele în urma condamnărilor definitive cu executare. Parlamentari precum Tudor Chiuariu sau Corneliu Dobrițoiu au decis să-și păstreze fotoliile, în ciuda unor condamnări definitive cu suspendare (SURSA AICI).
Începem astăzi o serie de articole despre averile și problemele în justiție ale aleșilor României, cu ajutorul informațiilor disponibile pe portalul juridic și financiar Termene.ro. Primul episod urmărește cazul fostului primar al Craiovei și senator Antonie Solomon.
Antonie Solomon, ales senator după ce fusese arestat preventiv
Solomon a fost reținut în martie 2010 pentru luare de mită. În 2006, acesta ar fi primit de la omul de afaceri piteștean Cornel Penescu 40.000 de euro, pentru a emite o autorizație de construcție pentru un hipermarket PIC în Craiova. Documentul a fost semnat în aceeași zi în care PIC S.A. a depus cererea, în condițiile în care solicitările anterioare fuseseră respinse din cauza unui litigiu aflat pe rol. Câteva luni mai târziu, edilul a primit alți 10.000 euro de la un reprezentant al societății, pentru a asigura transportul public până în zona viitorului hipermarket, se arăta în comunicatul DNA de la acea vreme. Solomon, Penescu și alți doi reprezentanți ai firmei PIC S.A. au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv.
Procurorii au constatat, între altele, că averea lui Solomon nu se potrivea deloc cu veniturile, în condițiile în care în ultimii zece ani acesta avusese doar funcții publice, remunerate modest. Ultima declarație de avere, depusă de Solomon în iunie 2013, arată că soția încasa un venit anual de 7.320 de lei în calitate de consultant al societății New Trade Consulting SRL. Fostul edilul deținea: un teren intravilan de 20.000 mp în Calafat, două apartamente, un teren intravilan și un spațiu comercial în Craiova, o casă de vacanță în comuna doljeană Bucovăț, alte cinci spații comerciale, un Volkswagen Tuareg, un cont curent și un depozit bancar, ambele deschise în 2006. (SURSA)
Afacerile celuilalt personaj implicat în dosar, Cornel Penescu, s-au prăbușit odată cu problemele sale în justiție. Așa cum arată datele disponibile pe Termene.ro, PIC S.A. a ajuns de la o cifră de afaceri de 570,4 milioane de lei în 2008 la 283.212 lei în 2010, respectiv de la un profit de peste două milioane de lei la pierderi de 144,6 milioane. PIC S.A. se află în prezent în faliment. La ultima adunare a creditorilor a fost propusă vânzarea mai multor clădiri și terenuri aparținând societății. În situații similare se află și celelalte firme ale familiei Penescu: PIC Distrib SRL, Muntenia Security SRL, Rom News Press SRL, Service Taxi Pitești SRL.
De cealaltă parte, Solomon a avut probleme în a-și convinge electoratul să-l voteze pentru un nou mandat ca primar al Craiovei, după cele obținute în 2004 și 2008. Însă, după alegerile parlamentare din 2012, Solomon a devenit senator de Dolj din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu. Potrivit site-ului Senatului, a făcut parte din Comisia de politică externă și din două grupuri parlamentare de prietenie: cu Croația, respectiv cu Siria . A avut două inițiative legislative – una cu privire la modificarea legii care stabilește taxele consulare, alta care propunea modificarea alocației pentru copii – și a vorbit în plen o singură dată, atunci când a depus jurământul.
Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în septembrie 2013, printr-o sentință a Curții Supreme. (Sursa aici) O măsură similară a fost dispusă în cazul lui Penescu. Totodată, instanța a decis ca lui Solomon să-i fie confiscată suma de 50.000 de euro, suma pe care ar fi primit-o ca mită.
Fostul primar și senator a fost eliberat condiționat în decembrie 2014, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Dolj. În perioada detenției, Solomon a scris trei cărţi. Coleg de cameră i-a fost deputatul PSD de Dolj Nicolae Vasilescu. (SURSA AICI) Și colegul său de dosar, Cornel Penescu, s-a dedicat scrisului. Experiența de patron de presă l-a inspirat să scoată cinci titluri, între care se distinge „Presa online din Arges – pași timizi spre o presă modernă”. (SURSA: hotnews.ro)

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe