HP România, reprezentanța comercială a grupului american HP, a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 2,9 milioane lei (aprox. 665.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă, în urma unei investigații declanșate în 2012 pe baza unei plângeri.
Consiliul Concurenţei arată într-un comunicat că HP a întrerupt înainte de termen şi fără o justificare obiectivă un contract prin care acorda partenerilor săi: SC ISA SRL, SC KMP Vest SRL, SC S&T România SRL şi SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA, preţuri speciale pentru consumabile marca HP.
Datele centralizate de Termene.ro arată că cifra de afaceri HP România a scăzut constant din 2012, de la 343,6 milioane lei la 236,7 milioane lei în 2013 și la 228 milioane lei anul trecut. Profitul net a revenit anul trecut aproape de nivelul din 2012, de 26 milioane lei, după ce înregistrase o scădere până la 19,5 milioane lei în 2013.
hp
În același comunicat, președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu, arată că potrivit normelor europene în domeniul concurenţei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz.
În perioada 2007 – 2011, HP România a deţinut o poziţie dominantă pe piaţa imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piaţă fiind de peste 80%.
HP România comercializează echipamente IT, perferice, consumabile și software.
Grupul american HP mai are în România un centru de servicii – GEBOC, care a avut anul trecut afaceri de 345 milioane lei, cu 3% mai mari față de 2013. GLOBAL E-BUSINESS OPERATIONS CENTRE SRL
În total, HP are în România afaceri de peste 570 milioane lei (128 milioane euro), un profit net de 48 milioane lei (11 milioane euro) și peste 3.300 de angajați.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe