De-a lungul ultimelor decenii, Hidroelectrica – cel mai mare producător local de energie – a fost una dintre țintele favorite ale politicienilor puși pe căpătuială. Aceștia încasau sume colosale de la diverși oameni de afaceri, în schimbul contractelor pentru energie ieftină. Prejudiciile se ridică la sute de milioane de euro.
În septembrie 2011, cinci persoane din conducerea Hidroelectrica – între care doi foști directori generali ai companiei, Eugen Pena și Traian Oprea – au fost trimise în judecată, alături de fostul ministru al Economiei, Codruț Sereș, sub acuzații de complot și subminarea economiei naționale, se arăta într-un comunicat (Comunicatul aici) al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit procurorilor, în 2003, an cu secetă prelungită pe Dunăre și pe râurile interioare, conducerea Hidroelectrica nu a invocat clauza de forță majoră inclusă în contractele de furnizare a energiei electrice, și nici nu a renegociat prețurile, ceea ce a dus la pierderi considerabile pentru companie.
„Inculpaţii nu au procedat la  reducerea cantităţilor de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili şi furnizorii licenţiaţi de pe piaţa concurenţială, ci  au acţionat în sensul onorării în totalitate a cantităţilor contractate sau chiar depăşirii acestora, prin achiziţia de energie de la producătorii termo, la preţuri mult mai  mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică”, se mai arată în comunicat.
Mai mult, în 2003-2004, au încheiat patru contracte pe o perioadă de 9-10 ani, deși nu aveau dreptul să facă asta. Sereș, fost ministru al Economiei, era acuzat că nu a denunțat faptele și a cerut efectuarea de modificări într-un material realizat de Corpul de Control, care prezenta situația.
Pentru recuperarea unei părți din prejudiciul total de 165 de milioane de dolari, DIICOT a pus sechestru pe terenuri, locuințe și autoturisme, în valoare totală de aproximativ 6 milioane de lei, 400.000 de euro și 200.000 de dolari.
Într-un alt caz, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, ar fi pretins în 2010 5 milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediul fondatorului Cancan Radu Budeanu, pentru a-i facilita lui Buzăianu obținerea unui contract pentru energie ieftină de la Hidroelectrica. (Mai multe: termene.ro/blog)
În noiembrie 2013, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și consilierul ministrului delegat pentru energie, și a lui Eugen Brădean, membru în directoratul Hidroelectrica, pentru dare, respectiv luare de mită.
Mihăilă a promis suma de 1,4 milioane de euro unui alt membru al Consiliului, pentru ca acesta din urmă să voteze în favoarea unui contract pe 4 ani, prin care Hidroelectrica S.A. să vândă peste 7 milioane MWh societății comerciale Energon Power & Gas S.R.L.  din Cluj. Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1,15 miliarde de lei, ceea ce ar fi adus un prejudiciu de 175 milioane de lei pentru Hidroelectrica. Brădean, membru în Directoratul Hidroelectrica S.A., ar fi intermediat discuția.
Reorganizarea judiciară, o gură de oxigen pentru companie
Din februarie 2014, Hidroelectrica SA se află în procedura de reorganizare judiciară. Administratorul judiciar al societății este firma Euro Insol SPRL .
Compania pare să reînceapă să respire, după scandalurile din ultimii ani. Datele disponibile pe Termene.ro arată că, în 2014, Hidroelectrica SA  a avut o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de lei, cea mai mare din istoria companiei, și a înregistrat un profit net de peste 941 de milioane de lei, în creștere față de 2013. Din datele publicate de Hidroelectrica, compania a avut și cel mai mic preț de producție din ultimii cinci ani, ceea ce a făcut să obțină un profit mai bun la o producție mai mică. (Sursa: hidroelectrica.ro) Tot din datele companiei, în primele 9 luni ale anului 2015, Hidroelectrica a realizat un profit brut de 875 milioane lei, „cu aproximativ 7% mai mare decât profitul obținut în primele 9 luni ale anului 2014 și o cifră de afaceri netă de 2.467 milioane lei, în pofida deficitului hidrologic din lunile iulie-septembrie 2015.”
hidroelectrica
Compania – care funcționează ca societate comercială independentă cu capital de stat din 2000 – administrează 326 de hidrocentrale și stații de pompare (Sursa: wikipedia.org) Anul trecut, Hidroelectrica și-a asumat un buget de investiții pe următorii 5 ani de 1,3 miliarde euro. (Sursa: hidroelectrica.ro)
Sursa FOTO: EVENIMENTUL ZILEI

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe