Hexi Pharma, compania farmaceutică implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitale, şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Surse din companie au declarat, miercuri, pentru News.ro că angajaţii au fost informaţi că vor îşi vor păstra posturile pană la sfârşitul lunii mai, când le vor fi încheiate contractele de muncă.
Dosarul a fost înregistrat marţi la Tribunalul Bucureşti şi are ca obiect „cererea debitorului în baza articolului 66 din Legea 85/2014”.
Pe Termene.ro, puteți vizualiza dosarul AICI.
Potrivit articolului 66, „supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condiţiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activităţii acestuia şi avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât şi a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectuează având la bază o raportare întocmită de către administratorul special, care menţionează şi faptul că au fost verificate şi că sunt îndeplinite condiţiile privind realitatea şi oportunitatea operaţiunilor juridice supuse avizării”.
Surse din companie au declarat, miercuri, pentru News.ro că angajaţii au fost informaţi că vor îşi vor păstra posturile pană la sfârşitul lunii mai, când le vor fi încheiate contractele de muncă. Potrivit aceloraşi surse, mai mulţi angajaţii nu mai vin la serviciu de la sfârşitul lunii aprilie, după scandalul în care a fost implicată compania.
Hexi Pharma a fost înfinţată în 1994 şi are ca domeniu de activitate fabricarea preparatelor farmaceutice. Alexandru Dan Condrea este asociat cu 93,7% din acţiuni. Compania a încheiat 2014 cu o cifră de afaceri de 18,9 milioane de lei şi un prfofit net de 1,8 miliozane de lei, potrivit datelor raportate de la Ministerul Finanţelor. Hexi Pharma are 45 de angajaţi.
Piperea, despre Hexi Pharma: Deschiderea procedurii falimentului se poate rezolva în cinci zile de la depunerea cererii
Deschiderea procedurii falimentului Hexi Pharma se poate pronunţa în cinci zile de la data depunerii cererii, dar trebuie analizat cu atenţie pentru că poate să fie un pretext pentru a rezolva alte probleme, inclusiv de natură penală, a declarat miercuri, pentru Agerpres, avocatul Gheorghe Piperea.
„Un debitor care are convingerea că nu are niciun fel de şansă de reorganizare poate să ceară direct falimentul. Deschiderea directă a procedurii falimentului se poate pronunţa în cinci zile de la data depunerii cererii. Nu este nimic special. Pur şi simplu cineva care simte că nu are nicio şansă afacerea poate să îi pună capăt printr-un faliment, dar trebuie analizat cu atenţie pentru că poate să fie un pretext pentru a rezolva alte probleme, inclusiv de natură penală, sau este de asemenea posibil să fie un pretext pentru că nu mai poate ţine toţi salariaţii acolo şi urmează să facă o concediere colectivă sau poate să fie realmente o problemă având în vedere concentrarea puternică a atenţiei opiniei publice pe acest business şi să fi dus la imposibilitatea de a mai face plăţi pe motiv că nu se mai fac contracte, nu se mai fac încasări şi aşa mai departe”, a spus Piperea.
El este de părere că există posibilitatea ca în cazul Hexi Pharma multe spitale să-şi fi suspendat plăţile, firma neavând lichidităţi pentru a-şi acoperi datoriile.
„Probabil că foarte multe spitale au suspendat plăţile şi din acest motiv nu mai sunt lichidităţi pentru a-şi acoperi propriile datorii. Eu aş zice că trebuie făcută o analiză atentă şi din punctul acesta de vedere”, a mai arătat avocatul.
Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, marţi, timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.
Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii de până la zece ori mai mici decât cele înscrise pe etichetă.
De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.
În urma acestui scandal, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi-a anunţat, luni, demisia.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe