Când Kristo Kaarmann și-a verificat contul, i-a venit să-și dea palme peste ochi.  “Am fost incredibil de idiot!”, își zicea nonstop în cap (probabil i-au scăpat câteva vorbe de ocară și cu voce tare). Habar n-avea că din idioțenia asta avea să se nască, relativ repede, o afacere uriașă.

Ce pățise estonianul? În 2008 – avea pe atunci 28 de ani, lucra la Londra. Era consultant de management și, de Crăciun, a primit o primă care te face să crezi în că renii vorbesc și spiridușii există: 10.000 de lire.

Cum rata dobânzii era mai mare în Estonia, a decis să își transfere banii din contul său curent deschis în Marea Britanie în contul său de economii din Estonia. Părea o afacere bună din care să încaseze mai mult cash.

“Așa că am plătit băncii mele din UK un comision de 15 lire și am transferat cele 10.000 de lire. O săptămână mai târziu, mi-am dat seama că în contul meu din Estonia ajunseseră cu 500 de lire mai puțin.”

Cum ziceam, descoperirea asta l-a scos din minți. După care, a început să caute explicația. Să înțeleagă ce naiba s-a întâmplat.

“Și-atunci mi-am dat seama că am fost un mare idiot. Mi-am imaginat, complet prostește, că banca mea din UK îmi va oferi cursul de schimb valutar pe care îl văzusem atunci când l-am verificat pe Reuters și Bloomberg. Nici vorbă! Folosise un curs de schimb cu 5% mai puțin favorabil… Greșeala mea!”

Enervat la culme pe el, și-a promis să găsească o cale să transfere bani în străinătate, dar eliminând băncile din acest proces.

La început, chestia asta i-a implicat pe el și pe prietenul său estonian Taavet Hinrikus, care era pe vremea aceea director de telecomunicații la Skype. Au început să își transfere bani între ei. Asta a funcționat, pentru că, deseori, Kristo voia să schimbe lire în coroane (moneda estoniană de la acea vreme), iar Taavet voia fix invers: coroane în lire. Așa că, pentru momentul transferului, alegeau un curs mediu din ziua cu pricina și făceau schimbul.

Treptat, în povestea asta au intrat mai mulți prieteni – unii expați, alții rămași acasă, toți cu interese identice fie cu cele ale lui Kristo, fie cu cele ale lui Travet. Iar cei doi și-au dat seama curând că ar putea face o afacere din asta.

În 2011,  cam la 3 ani după momentul “Am fost un idiot!”, au lansat, la Londra, TransferWise, o platformă online care le permite utilizatorilor să transfere bani dintr-o țară în alta la un curs mediu din ziua transferului și cu o taxă fixă de 0,5%.

În primul an, Kristo și Travet au crescut afacerea organic și din economiile lor. Clienții ajungeau la ei “din aproape-n aproape.” A venit însă o recenzie bună pe un website de tehnologie și succesul a devenit o chestiune de timp. Scurt!

Azi, TransferWise este un business global uriaș, iar printre investorii în această afacere se numără the Virgin boss Richard Branson și Max Levchin, cofondator al PayPal.

Site-ul și aplicația TransferWise au fost folosite de mai mult de 4 milioane de oameni, iar serviciile sunt disponibile în 50 de țări, pentru 49 de valute. 3 miliarde de lire sterline sunt transferate, în fiecare lună, prin TransferWise. Profitul anual al companiei depășește 6 milioane de lire sterline.

Dacă te gândești la estonianul Kristo Kaarmann, parcă ai jura că merită să fii într-o zi “incredibil, dar incredibil de idiot”.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe