Tavanul fals a devenit o soluție la îndemână, prin care poți ascunde diverse elemente inestetice ale plafonului, cum ar fi tuburile de cabluri, găurile din tavan sau conductele termice. De asemenea, montarea unui tavan fals ajută la creșterea confortului termic în locuință și izolează fonic. 

Plăcile de tavan fals se găsesc acum într-o diversitate de modele și texturi și este o modalitate ieftină de finisare decorativă a unui plafon. Există mai multe tipuri de tavan fals – din plăci de polistiren și tavan fals casetat.

Avantajele tavanului fals casetat

Plăcile din polistiren sunt o soluție ieftină și la îndemână pentru construirea unui tavan fals. Totuși, există și alte opțiuni, cum ar fi tavanul fals casetat, care se contruiește cu plăci din gips-carton. 

Tavanul fals Prometal sau Armstrong permite instalarea unor sisteme de iluminat complexe,  maschează rețeaua electrică și termică și izolează termic și fonic, oferind în același timp un aspect modern întregii încăperi. 

Montarea unui tavan fals din plăci de polistiren

Dacă nu vrei să folosești un tavan fals casetat și preferi o soluție mai ieftine, poți monta un tavan din plăci de polistiren. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

Pregătirea suprafeței

Înainte să aplici plăcile de tavan fals, trebuie să pregătești suprafața, astfel încât tavanul să fie curățat, uscat și neted. Apoi, poți folosi o bidinea, pentru a aplica uniform amorsa, pe toată suprafața tavanului.

Măsurarea încăperii

După ce ai pregătit suprafața, trebuie să cunoști dimensiunile exacte ale încăperii, așa că poți măsura camera cu o ruletă, pentru a estima cât spațiu va rămâne liber și cum poți tăia plăcile pentru un rezultat uniform. Pentru ca totul să decurgă ușor, poți desena dinainte un plan al camerei. Acest plan te va ajuta să te organizezi mult mai bine și vei putea calcula câte plăci vei monta pe fiecare latură și cum va trebui să le tai.

Lipirea plăcilor

Dacă optezi pentru plăci din polistiren, va trebui să alegi un adeziv puternic, pe care îl vei aplica pe spatele fiecărei plăci, în mai multe puncte repartizate uniform. Încearcă să nu pui pastă pe margini, deoarece atunci când vei presa placa, e posibil ca adezivul să iasă în afară și să murdărească tavanul.

Fiecare placă se va lipi prin presare, iar în care cazul în care rămân spații libere, acestea se pot corecta la final. Dacă plăcile se murdăresc cu adeziv, trebuie să-l ștergi rapid, cu un șpaclu, pentru a nu se întări. De asemenea, pentru ca plăcile să fie lipite uniform, îți recomandăm să le presezi cu toată palma, nu doar cu vârful degetelor.

Finisarea tavanului fals

La final, dacă decalajele dintre plăci sunt prea mari, poți etanșa toate rosturile rămase cu ajutorul unui silicon alb sau transparent. Dacă decalajul dintre ultima placă și perete este mai mică de 1.5 cm, nu are rost să decupezi o fâșie atât de îngustă. O poți înlocui cu un profil decorativ din polistiren, care va acoperi acel gol și va crea o senzație de continuitate.

Iată cât de simplu este să montezi singur un tavan fals, care să confere un aspect estetic deosebit încăperii, oferind totodată o bună izolație termică și fonică.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe