Practici sau nu sporturi de iarnă, atunci când mergi la munte în anotimpul rece este necesar să ai un echipament adecvat. În acesta se regăsesc bocancii, care îți vor proteja picioarele de frig. Cum îi alegi pe cei potriviți și de ce trebuie să ții seama atunci când mergi la cumpărături?

În primul rând, nu te ghida după preț, ci după calitate și confort, iar la aceste criterii se adaugă câteva mici trucuri menite să te ajute să nu resimți umezeală, frig la picioare, iar talpa ta să stea comod pentru a nu apărea dureri la mers, în timpul drumețiilor, ori după câteva ore de stat pe pârtie.

Îți oferim un mic ghid pentru alegerea optimă a bocancilor tăi de munte:

Talpa aderentă

Aderența este esențială atunci când îți cumperi o astfel de pereche de încălțări. Pentru că îi vei folosi pe iarbă, pământ, noroi, zăpadă sau gheață, talpa bocancilor trebuie să fie aderentă, astfel încă să ai siguranța că nu vei aluneca în timpul mersului. Pe terenurile accidentate, în timpul traseelor montane, această caracteristică a tălpii va fi de maximă importanță atât la urcare, cât și la coborâre. În general, talpa ghetelor care prezintă vizibile adâncituri pe toată suprafața va asigura aderență mare. Va face față atât pe pământ umed, iarbă sau stânci, cât și pe gheață sau zăpadă. Forma ar trebui să fie la fel ca cea a piciorului, căci una mult prea dreaptă ar putea provoca dureri și chiar accidentări.

Să fie rezistenți la apă

Un alt criteriu important este materialul din care sunt confecționați bocancii. Fie că vorbim de piele naturală sub diverse forme sau materiale sintetice special tratate pentru a fi folosite la încălțăminte, ambele trebuie să fie impermeabile și să nu permită pătrunderea apei sau umezelii la interior. Pentru că vorbim de încălțări folosite în special în sezonul rece, atunci acest factor devine primordial. Nu este de neglijat nici dacă faci drumeții pe munte vara. Este important ca piciorul tău să rămână uscat, indiferent de condițiile meteo. Găsești peste 70 de modele de ghete bărbați cu astfel de caracteristici pe internet și poți alege ce ți se potrivește, ținând cont și de gusturile tale.

Pune preț pe confort și calitate

Nu-ți lua trei perechi, investește în una singură și asigură-te că este de calitate superioară. Confortul sporit trebuie să se resimtă din prima clipă când ai pus bocancii în picioare. Atenție, însă, este important să-i ții câteva minute bune pentru a putea cântări acest aspect. Verifică-i atât la exterior, cât și la interior, vezi din ce materiale sunt confecționați și ce rezistență propune producătorul din fabrică.

Probează cel puțin 2-3 perechi pentru a compara

Ai văzut o pereche de bocanci, ai cerut mărimea, ai probat unul singur și ești mulțumit de alegerea ta? Este important să aloci mai mult timp și să probezi cel puțin două modele pentru a putea avea termen de comparație. Pune-i pe amândoi în picioare și fă câțiva pași prin magazine pentru a observa cum se simt la mers. Probează-i din nou dacă ai nedumeriri și, cel mai important, nu alege bocancii de munte doar după design. E important să-I asortezi, dar doar după ce constați că îndeplinesc celelalte criterii.

Nu pleca pe munte cu bocanci noi

I-ai probat, sunt comozi, ai găsit mărimea potrivită și sunt de calitate. Excelent, însă nu aștepta să-i pui în picioare la următoarea ta drumeție pe munte. Este indicat să nu mergi foarte mult cu bocanci noi, căci îți pot face răni. Încearcă să-i porți cumva înainte de a urma un traseu montan pentru a fi sigur că nu vei avea nicio problemă cu confortul. Încălțămintea trebuie să se adapteze formei piciorului pentru a deveni comodă și pentru a reduce complet riscul de accidentare.

Alege, probează, compară, verifică câteva detalii prestabilite înainte să mergi la casă și să-ți achiziționezi noua pereche de bocanci de munte. Iubitorii de trasee știu deja care sunt criteriile de care trebuie să țină cont, dar dacă ești amator și nu cunoști tainele muntelui din niciun punct de vedere, alegerea bocancilor devine mai ușoară dacă respecți trucurile prezentate mai sus.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe