Povestea asta cu hainele și cu impactul pe care îl are tot ce punem pe noi e veche de când cu frunza de viță de vie de după prima gură de măr interzis. Sigur, pe cât de veche e, pe-atât de sofisticată a devenit. A trecut prin secole de ciudățenii, disconfort, emancipare și revoluții. Acum a ajuns în momentul în care o poză cu pantofii din picioarele tale poate spune tulburător de multe cuiva care se pricepe să te citească de la șireturi și până în pingele.

Există un experiment remarcabil care arată cât de bine îi pot citi oamenii pe alți oameni dintr-o poză cu pantofii pe care îi poartă cel mai des. Participanții la experiment au reușit, într-un număr impresionant de mare, “să vadă” cu precizie în poza cu pantofi vârsta, sexul și venitul proprietarului. Pantofii chiar sunt o stranie și puternică oglindă.

Acum, să le luăm pe rând.

Premisa zero: hainele, încălțările și accesoriile spun o poveste despre noi.

Premisa unu: e important ce poveste vrei să spui despre tine de la prima înfățișare.

Cu niște ani în urmă, UBS a pus la punct un dresscode în care își învăța bancherii cum să se îmbrace și să miroasă a… profitabil! De fapt, e vorba despre ceva mai mult decât un dresscode, e un adevărat  manifest al dichiselii bancare. Unul de 44 de pagini împărțite pe categorii clare, cu reguli bullet pointed.

Sunt acolo câteva directive  absolut încântătoare. Iată unele:

 • “Un aspect impecabil poate aduce pace interioară și un sentiment de siguranță;

 • Adoptarea unui comportament impecabil se extinde la o prezentare impecabilă;

 • Îmbrăcămintea este o formă critică de comunicare non-verbală.”

  • Sursa: UBS dresscode

Dacă vreți, discuția continuă pe capitole:

Sacourile pentru femei

 • Nasturii trebuie închiși, cu excepția momentelor în care sunteți așezate;

 • Numai atunci când este foarte cald și doar după de obțineți acceptul supervizorului, puteți purta cămașa fără sacou;

 • Blazerele sunt prevăzute cu buzunare, dar nu au fost proiectate să conțină un număr mare de efecte personale sau accesorii. Lăsați-le mai degrabă goale, astfel încât să nu se deformeze”.

  • Sursa: UBS dresscode

Sacourile pentru bărbați

 • Sacoul ar trebui să fie închis atunci când stai sau când călătorești;

 • Umerii sacoului ar trebui să aibă proporții naturale: dacă sunt prea mari, vei da senzația unui cap prea mic pe un corp prea mare. În schimb, umerii prea înguști ai jachetei pot  face capul să arate excesiv de mare;

 • Sacoul trebuie să-ți acopere complet posteriorul.”

  • Sursa: UBS dresscode

 

La UBS, mangementul e destul de strict și de conservator. Se vede asta și fără ochelari, când vine vorba de ochelarii pe care trebuie să îi poarte bancherii.

Ochelarii

 • Ochelarii pot fi doar într-o gamă de culori slabe;

 • Ochelarii ultra-trendy sau ochelarii colorați nu sunt tolerați. Nu sunt permiși nici ochelarii statement sau lentilele în culori prea puternice;

 • Asigurați-vă că bijuteriile dvs. se potrivesc cu culoarea metalică a cadrelor ochelarilor;

 • Ochelarii de soare nu pot fi purtați pe cap.

  • Sursa: UBS dresscode

 

Lista UBS cu fragmente aproape că anecdotice conține și instrucțiuni despre parfumuri, desigur, care nu trebuie să fie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Care trebuie să se simtă, dar nu de la o poștă, ci de la maximum o lungime de braț. Și care, desigur, ar trebui să fie fresh-discrete și aplicate dimineața, după duș, “când sunt porii deschiși.”

Sigur, tușa finală din dresscode-ul UBS e ca legile de pe tabla lui Moise. E un enunț scurt, simplu, categoric:

“Nu-ți spăla și nici măcar nu-ți călca vreodată singur cămășile!”

Din fericire, există viață și stil și dincolo de un dresscode strict al unei companii financiare elvețiene precum UBS.

În final, lucrurile sunt ceva mai simple: când vă îmbrăcați, luați în considerare ce spun despre voi hainele alese și vedeți dacă sunt potrivite cu mesajul pe care îl aveți de transmis în ziua cu pricina. Nu există nimic “greșit” sau “perfect”, există doar potrivit sau nepotrivit. E vorba de context și de ce poveste vreți să spuneți despre voi. Cu tot cu haine, încălțări și accesorii.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe