“Toată lumea are un talent, treaba e doar să te miști destul cât să descoperi care este al tău”, zice George Lucas. Iar talentul lui Lucas e să facă bani. Mulți bani. Practic, la finalul lui 2018, Regizorul american ocupă locul întâi în topul celor mai bogate celebrități din lume.

Când era mic, îi plăceau mașinile și visa să ajungă pilot de curse. Ba chiar a și ajuns, pentru o scurtă perioadă de timp. Până la 18 ani, când în timpul unei competiții s-a ciocnit cu o altă mașină și s-a trezit cum zboară prin aer și se izbește de-un copac. Nu poți să treci printr-o asemenea experiență și să nu te întrebi de ce.

Așa că și-a schimbat planurile de viitor și s-a apucat serios de școală. Doar că nu e Lucas omul care să nu se lase condus de pasiune. De data asta, pasiunea a venit dintr-o cameră de filmat de 8 milimetri, cu care a început să facă filme scurte. L-a prins atât de tare, încât a început să studieze munca regizorilor de avangardă din Europa și America, iar apoi a ales să urmeze University of Southern California School of Cinematic Arts.

Școala s-a dovedit nu numai o explozie de ambiție și creativitate, dar și o resursă fabuloasă de prietenii din care se vor naște mai târziu idei spectaculoase. Printre colegii lui Lucas se număra și Steven Spielberg, adică mândrul ocupant al locului doi din topul celor mai bogate vedete ale lumii, la sfârșitul lui 2018.

Până să se dedice exclusiv industriei filmului, Lucas a mai încercat o nebunie: a vrut să se înroleze în Air Force, dar spre norocul lui și al industriei cinematografice din zilele noastre, a fost respins pe motiv că acumulase prea multe… amenzi pentru viteză.

Filmul era, în mod clar, destinul lui. S-a împrietenit cu Francis Ford Coppola și au fondat împreună casa de producție de film American Zoetrope, în 1969. Primul film a fost primit foarte bine de critică, dar cu mai puțin entuziasm de public și n-a putut să recupereze investiția. I-a adus însă o invitație din partea celor de la Paramount să regizeze „The Godfather” . Pentru asta, și-a înființat propria companie, Lucasfilm, cea pe care a vândut-o în 2012 cu o sumă fabuloasă, adică exact ceea ce l-a aruncat direct în fruntea topului celor mai bogate celebrități, acolo unde stă înțepenit de trei ani încoace.

A urmat succes după succes: „American Graffiti” a fost doar primul din lungul șir, care i-a adus și prietenia cu Harrison Ford, precum și primele nominalizări la Oscar, la care a devenit, între timp, abonat. A fost însă și succesul care l-a validat la Hollywood, destul cât să-și aleagă singur proiectele în care voia să se implice. Era primul pas spre nebunia vieții lui – Star Wars, cu care avea să marcheze viitoarele generații de regizori și să transforme determinant peisajul cinematografic universal.

Un film cu cowboy plasat în spațiu – așa și-a vândut ideea producătorilor cu mulți bani de la Hollywood. Ideea îl urmărea de multă vreme, dar acum putea să găsească resursele cu care s-o pună în practică: avea 30 de ani și nevoie de un purcoi de bani, dar a reușit să convingă. L-a ajutat un mare fan: Alan Ladd Jr., director executiv la 20th Century Fox.

Ladd nu doar că s-a luptat pentru producția epică a lui Lucas, dar chiar a împiedicat studiourile să o oprească de câteva ori înainte să fie finalizată. Și bine a făcut, pentru că filmul, lansat pe 25 mai 1977 sub numele „Star Wars” a devenit instantaneu o senzație națională și a spart toate recordurile de încasări ale vremii.

Succesul nu doar că i-a garantat lui Lucas o carieră prosperă la Hollywood, dar l-a ajutat să câștige cel mai mult de pe urma filmului. Mai mult chiar decât studioul însuși. Pentru că omul nostru a știut să negocieze: a refuzat salariul de 500.000 de dolari pe care i l-a oferit studioul și s-a mulțumit cu numai 150.000, dar și-a păstrat, în schimb, toate drepturile de merchandising asociate filmului, precum și drepturile asupra eventualelor continuări ale peliculei.

Studioul a crezut că l-a apucat pe Dumnezeu de-un picior cu economia de 350.000 și a acceptat oferta pe nerăsuflate. Chiar dacă filmul a făcut 220 de milioae în primele 6 luni de la lansare, plus încă vreo 2.5 miliarde în următorii 40 de ani, vânzarea de bilete s-a dovedit… mărunțiș. În doar un an și jumătate, americanii au cumpărat jucării Star Wors în valoare de 100 de milioane de dolari. În anii care au urmat, jucăriile spațiale au generat profit de peste 12 miliarde și încă mai fac aproximativ 3 miliarde pe an azi. Lucas e proprietarul acestui business de 35 de ani. Faceți socoteala…

Următoarele cinci episoade au mai produs 3.5 miliarde din bilete de cinema, 4 miliarde din DVD-uri și casete VHS (poate vi le mai amintiți), 3 miliarde din jocuri video, 2 miliarde din cărți și 1.3 miliarde din licențe de difuzare. Vă dă cu virgulă?

Perfect, mai adăugați la asta compania Industrial Light & Magic, adică cea care executa efectele speciale în film și care, mai târziu, a devenit locul de naștere al studioului de animație Pixar, pe care Lucas i l-a vândut lui Steve Jobs în 1986 pentru suma ridicolă de 5 milioane de dolari.

A mai pierdut câte ceva la divorț (nevasta a plecat cu 50 de milioane), dar afacerea Star Wars a continuat să facă bani pe bandă rulantă. Businessul l-a ținut atât de ocupat, încât George Lucas n-a mai regizat alt film vreme de 20 de ani.

În 2012, a anunțat că se retrage din industria filmului. Confortabil, dacă te gândești că a băgat în buzunar 4.1 miliarde de dolari primiți de la Disney pentru Lucasfilm, Industrial Light and Magic și drepturile asupra francizei Star Wars.

Concluzia firească este că succesul financiar al lui George Lucas a stat mai puțin în talentul (altfel, incontestabil) de regizor, cât în cel de antreprenor și bun negociator. Oare la fel stau lucrurile și cu celelalte 9 vedete din topul celor mai bogate celebrități ale lumii?

Adunați, au făcut împreună mai mult decât PIB-ul Islandei. În cifre, lucrurile arată așa:

1. George Lucas – 5.4 miliarde $

2. Steven Spielberg – 3.7 miliarde $

3. Oprah Winfrey – 2.8 miliarde $

4. Michael Jordan – 1.7 miliarde $

5. Kylie Jenner și Jay-Z (la egalitate) – 900 milioane $

7. David Copperfield – 875 milioane $

8. Diddy – 825 milioane $

9. Tiger Woods și James Patterson (la egalitate): 800 milioane $

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe