Grupul american General Electric (GE) a abandonat planurile pentru vânzarea diviziei de aparate electrocasnice către compania suedeză în schimbul a 3,3 miliarde de dolari, iar acțiunile producătorului suedez de electrocasnice Electrolux, cu activități și în România, au înregistrat luni dimineață cel mai pronunțat declin din ultimii patru ani. Tranzacția, propusă în septembrie 2014, nu a primit aprobarea autorităților antitrust din SUA, relatează Bloomberg.
„Cu toate că suntem dezamăgiţi că achiziţia nu va fi finalizată, Electrolux are încredere că grupul are o capacitate mare de a continua să se dezvolte şi să îşi consolideze poziţia de producător global de aparatură electrocasnică”, a declarat în comunicat directorul general al companiei suedeze, Keith McLoughlin.
AB Electrolux este al doilea mare producător de electrocasnice la nivel mondial, iar în România și-a început activitățile la finele anului 1995, iar din 1997 este acționar majoritar al fabricii ELECTROLUX ROMÂNIA SA din Satu Mare, unde produce o gamă variată de electrocasnice și accesorii, precum frigidere și mașini de spălat, arată datele furnizate de Termene.ro.
electrolux
Vânzările Electrolux în România au scăzut în anul 2014 cu 32,4 milioane euro, reprezentând cel mai slab an al grupului suedez pe piața românească începând din 2001.
Totodată, Electrolux va plăti General Electric o taxă de încetare a acordului în valoare de 175 milioane de dolari. Pentru primele nouă luni ale anului, grupul suedez a raportat costuri legate de tranzacție în valoare de 47 milioane dolari.
De asemenea, Electrolux va reduce cheltuielile şi numărul de angajaţi, după ce acordul de 3,3 miliarde de dolari prin care compania suedeză urma să preia divizia de electrocasnice a grupului american a eșuat, transmite Bloomberg.
GE a anunțat că va căuta un alt cumpărător pentru divizia de electrocasnice, într-un comunicat separat.
Cel mai bun an al Electrolux în România a fost 2007, când vânzările au totalizat 72,1 milioane euro. Profitul net a crescut cu peste trei ori, la 241 milioane euro, de la 72 milioane euro în anul anterior, susținut de performanțele din a doua jumătate a anului. În trimestrul al patrulea, compania a consemnat un profit net de 104,5 milioane, față de o pierdere de 106,3 milioane euro în ultimele trei luni din 2013.
La finele anului 2014, Electrolux avea 777 angajați în România, în scădere de la 885 de angajați în 2013. În anul 2012, ELECTROLUX ROMÂNIA SA avea 904 angajați, iar în anul 2008, compania avea 1830 de angajați, conform datelor portalului Termene.ro.
La nivel global, Electrolux a înregistrat anul trecut vânzări consolidate de 13,05 miliarde euro, în urcare de la 11,76 miliarde euro în 2013.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe