Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, este urmărit penal pentru spălare de bani, în dosarul ingineriei financiare prin care ar fi vrut să se piardă urma a 280.000 de dolari. În acea perioadă, în anii 2000, Traian Băsescu, fost Ministru al Transporturilor şi primar al Capitalei. Tot atunci, abonat la contractele cu Ministerul Transporturilor era omul de afaceri Costel Căşuneanu.
Totul a pornit de la o tranzacţie imobiliară. Costel Căşuneanu şi Traian Băsescu au cumpărat fiecare câte un teren identic, în aceeaşi zi, de la acelaşi proprietar, însă fostul preşedinte a plătit de 4 ori mai puţin decât Căşuneanu, iar apoi i l-a vândut, prin tranzacţii succesive, tot omului de afaceri.
O altă problemă apare în legătură cu casa pe care Băsescu i-a cumpărat-o fiicei sale, Ioana, în 2002. Fostul preşedinte a susţinut că a folosit banii din vânzarea terenului din Aleea Privighetorilor pentru a cumpăra casa din Otopeni. În realitate, Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor a descoperit că din conturile familiei Băsescu nu a ieşit niciun leu. Prin urmare, fostul preşedinte nu poate să justifice banii pe care i-a dat pe vila din Otopeni.
„Din modul în care s-au derulat operaţiunile pe conturile menţionate mai sus (Traian şi Maria Băsescu, Ioana Băsescu), se poate concluziona că suma deținută de către Băsescu Traian nu a fost utilizată pentru cumpărarea imobilului din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, fiind transferată la o dată ulterioară în contul numitei Ioana Băsescu.“, susţin judecătorii care au redeschis dosarul.
Fostul procuror general a redeschis dosarul
Tiberiu Niţu a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale şi a cerut judecătorilor redeschiderea anchetei. Judecătorii au descoperit că „soluţia infirmată a fost rezultatul unei cercetări incomplete a faptelor sesizate, deficienţă ce a condus la concluzia că fapta de spălare de bani ce a făcut obiectul cauzei nu există.“ Adică prima anchetă, închisă în 2012 cu neînceperea urmăririi penale, a fost făcută superficial.
Reacţia fostului preşedinte
Traian Băsescu a reacţionat imediat după ce a apărut informaţia: „Printr-o adresă a PÎCCJ, am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcute de domnul Ciuvică. Pentru corectă informare, aduc la cunoştinţă că, în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ, s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment, nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat, mă voi prezenta în faţa procurorului de caz.”
Fostul preşedinte a aflat de la poliţişti că este urmărit penal, dar încă nu a fost citat la Parchetul General.
Elena Udrea
Elena Udrea, apropiată de Traian Băsescu, a avut o reacţie virulentă, pe un site de sociale: „De când cu ideea că Traian Băsescu ar putea intra în alegeri pentru Primăria Bucureştiului, mai direct sau mai voalat prin diverse trompete din presă, se tot dau semnale să stea în banca lui, cu nepoţeii sau la un şah cu pensionarii în parc. Că doar nu are de gând să strice planurile celor care se ocupă de „reformarea clasei politice” prin înlocuirea liderilor puternici cu tot felul de marionete „tehnocrate” incompetente ori „oameni noi” formaţi la Academia Securităţii Naţionale? Şi cum mai sunt doar câteva zile în care se poate depune candidatura pentru Primărie, hopa şi dosarul penal pe numele lui Traian Băsescu! Deci, domnule Preşedinte, nu cumva să vă treacă prin cap să candidaţi la Capitală!”

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe