O nouă anchetă a DNA loveşte la vârful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, dar şi în Parlament, unde se cere arestarea a doi deputaţi: Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Procurorii îi acuză pe preşedintele şi vicepreşedintele ANAF că au susţinut ilegal Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, prin emiterea unor circulare şi scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile de la plata contribuţiilor. În urma acuzaţiilor oficiale, premierul l-a schimbat din funcţie pe şeful ANAF, Gelu Diaconu.
De cealaltă parte, acuzaţiile pentru cei doi parlamentari sunt şi mai grave: deturnare de fonduri europene, trafic de influenţă, spălare de bani, fals în declaraţii. Nicolae Păun, deputat de etnie romă, este acuzat că prin fundaţia pe care o conduce, „Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa” a furat banii romilor defavorizaţi, pentru care ar fi trebuit să creeze programe de integrare în societate.
Nicolae PĂUN – Sinteza activității parlamentare în legislatura 2012-prezent
„Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”
Proiectul realizat între anii 2010 şi 2013, cu finanţare din fonduri europene, ar fi trebuit să creeze 200 de noi locuri de muncă pentru romii defavorizaţi şi să implice peste 3000 de persoane sărace în iniţiative de anteprenoriat social. Doar pe hârtie, spun procurorii, pentru că în realitate, în proiect au fost angrenate persoane care nu proveneau din medii sărace şi care au fost obligate să cotizeze la fundaţia lui Nicolae Păun cu 5% din venitul dobândit. Astfel, din aceste donaţii, Asociaţia Partida Romilor Pro Europa a câştigat aproape 430.000 de lei.
„Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”
Cel de-al doilea proiect al asociaţiei lui Nicolae Păun ar fi trebuit să fie destinat tot etnicilor săi. În realitate, afacerea a fost una profitabilă pentru deputat şi apropiaţii săi. Prejudiciul creat statului, pentru cursuri fictive sau incomplete, a depăşit 14.860.000 de lei.
„Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul țintă au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist, pedichiurist.”, susţin procurorii DNA în comunicatul remis presei.
Cele trei mii de persoane selectate în program nu au ajuns niciodată să înveţe o meserie. Unele au urmat câteva cursuri, altele niciunul, unele au primit diplome, altele doar bani pentru presupusa participare. În concluzie, banii europeni s-au dus pe apa sâmbetei.
Anchetatorii susţin că Nicolae Păun nu a acţionat singur. În dosar au fost puşi sub acuzare şi managerii proiectelor, pentru deturnare de fonduri europene. Mai mult, principala susţinere ar fi venit chiar de la colegul de parlament, Mădălin Voicu.
Procurorii susţin că în perioada 2011-2015, Mădălin Voicu ar fi intervenit la funcţionari şi demnitari, pentru validarea proiectelor cu finanţare europeană, dar şi pentru promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate, pentru anumite categorii de persoane. În schimbul sprijinului său, deputatul Voicu ar fi încasat 217.000 de lei de la Asociaţia lui Nicolae Păun.
Mai mult, Carmen Olteanu, soţia deputatului Voicu, a încasat şi ea un salariu lunar, fără a lucra în realitate la Asociaţie.
Potrivit informaţiilor disponibile pe Termene.ro/ASOCIATIA-PARTIDA-ROMILOR, Partida Romilor a fost înregistrată în 10 iulie 1995, este activă şi nu figurează cu obligaţii către stat.
Mădălin-Ştefan VOICU – Sinteza activității parlamentare în legislatura 2012-prezent
DEPUTATUL MĂDĂLIN VOICU: DNA MĂ SCOATE ÎN FAŢĂ CA PE URS
Cererea DNA, de ridicare a imunităţii pentru deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, este pe masa deputaţilor jurişti, care vor da luni un aviz pentru solicitarea procurorilor. Dosarul de fraudă cu fonduri europene are 19 volume, însumând aproape 4900 de pagini.
Dacă la sosirea la Direcţia Naţională Anticorupţie Mădălin Voicu glumea şi susţinea că a fost chemat în calitate de “dirijor”, în Parlament, acolo unde a venit să îşi studieze dosarul, deputatul aminteşte despre o interceptare a unei discuţii cu fostul ministru Eugen Teodorovici.
„Eu nu cunosc pe nimeni de la ANAF. Problema cu intervenţiile mele era legată de un telefon dat domnului Teodorovici, rugându-l să îl primească pe domnul deputat Păun. Nu mergând eu acolo. Eu, în principiu, nu am făcut decât să ajut. Adică în speranţa că lucrurile prin proiect se vor revolva, de bună credinţă am sprijinit. Nu am băgat pile, cum se spune classic”, a declarat deputatul Mădălin Voicu, care consideră că DNA „îl scoate în faţă ca pe urs” şi că trebuie să plătească pentru nişte lucruri pe care le-a spus şi le-a făcut.
Procurorii susţin că intervenţiile s-ar fi făcut chiar la preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, suspecţi şi ei în dosarul penal. Cei doi ar fi emis două circulare, una în luna ianuarie şi alta în luna mai, prin care ar fi favorizat Asociaţia Partida Romilor, prin scutirea de la plata unor taxe.
ŞEFUL ANAF A REFUZAT SĂ DEMISIONEZE, PREMIERUL L-A SCHIMBAT DIN FUNCŢIE
Imediat după ce a aflat acuzaţiile de abuz în serviciu şi favorizarea făpturitorului, şeful ANAF Gelu Diaconu a anunţat că nu îşi dă demisia de la conducerea instituţiei, pentru că este nevinovat. Premierul a decis, în aceste condiţii, să îl demită de la conducerea instituţiei. Înainte de hotărârea premierului, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, i-a cerut lui Diaconu să îi prezinte demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
„Dupã cum cunoașteți, mi s-au adus la cunoștințã învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Țuluș, constând într-un pretins abuz în funcție și favorizarea fãptuitorului. Menționez faptul cã am solicitat sã fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian”, susţine Gelu Diaconu, care a plecat de la DNA fără nicio interdicţie, dar ulterior şi-a pierdut funcţia.
Fostul preşedinte al ANAF şi-a susţinut nevinovăţia şi a motivat că acea circulară pe care a emis-o este legată de rezolvarea unei anomalii din Codul Fiscal, prin care au fost trimise decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei. Mai mult, spune el, solicitarea de remediere a problemei a venit, la acea dată, de la premierul Victor Ponta şi de la ministrul Finanţelor de la acea vreme. Alături de Diaconu este anchetat şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Vătăşoiu.
Gelu Diaconu: „Singura acuzație care mi se aduce atât mie ,cât și vicepreședintelui ANAF, este aceea că am emis douã circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice.”

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe