Firmele falimentare ale regilor asfaltului: Georgică Cornu, Theodor Berna și Nelu Iordache,  acuzați pentru evaziune fiscală de zeci de milioane de euro, au cumulat datorii la bugetul statului de 202 milioane lei (plus accesorii de 117 milioane lei).

Termene.ro a realizat, pe baza datelor pe care le centralizează, topul datornicilor la stat care au ca obiect de activitate lucrări de construcție a drumurilor si autostrăzilor.

Primul loc în acest top este ocupat de firma Confort SA a omului de afaceri Georgică Cornu, denumit şi „regele asfaltului din Banat”, care are datorii de 137,7 milioane lei către bugetul de stat, plus accesorii de 64,12 milioane lei.

Fost preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Georgică Cornu a fost acuzat în mai multe dosare de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Următoarea pe listă este firma Tehnologica Radion, tot a unui rege al asfaltului Theodor Berna, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.

În 2014, Berna a fost trimis în judecată alături de alte şase persoane şi de patru firme, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 milioane de euro

Tehnologica Radion, anterior abonată la contractile cu statul, a cumulat datorii de 91,3 milioane lei, plus accesorii de 25,1 milioane lei.

Locul trei în clasament este firma Ashroich România, în faliment, de al cărei nume sunt legate mai multe lucrări de construcții din Constanța (http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/cine-sunt-israelienii-care-construiesc-locuinte-ieftine-254260.html).

Firma are datorii la bugetul statului de 65,6 milioane lei, plus accesorii de 82,7 milioane lei.

Romstrade, firma omului de afaceri Nelu Iordache, care devenise la un moment dat cel mai mare constructor de drumuri, este următoarea în clasament, cu datorii de  46,7 milioane lei, plus accesorii de 27,8 milioane lei.

În 2012, Iordache a fost reținut pentru că ar fi deturnat destinația unor fonduri europene. La scurt timp, Romstrade a intrat în insolvență.

Top 10 al firmelor constructoare de drumuri cu datorii la bugetul de stat este completat de firmele Costi&Sandel Construct, cu 36,8 milioane lei (plus accesorii de 8,3 milioane lei), T.G.D Super Expert, cu 21 milioane lei (plus accesorii de 12,3 milioane lei), X.S. Sud Compani, datorii de 17,3 milioane lei (plus 12,4 milioane lei), Vectra Service, cu 17,25 milioane lei (plus 2 milioane lei), Stradem Construct, cu 17 milioane lei  (plus accesorii de 7 milioane lei) și Shapir Structures, cu datorii de 16,8 milioane lei.

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe