Cei mai mari datornici la stat din industria cărnii sunt doi dintre cei mai importanți procesatori de carne cu capital românesc, aflați în insolvență: Marex Brăila, cu 67,2 milioane lei (plus accesorii de 73,7 milioane lei) și Doly Com Botoșani, cu 47,5 milioane lei (plus accesorii de 54,1 milioane lei).
Bazele Marex Brăila au fost puse de omul de afaceri Marin Moraru și împreună cu firma Ve­ge­tal Trading (de asemenea în insolvență) reprezentau cel mai mare complex de creştere şi procesare a porcilor, cu capital românesc, cu afaceri cumulate de aproape 220 milioane euro în 2012.
Insolvența Marex a fost catalogată de presă drept cea mai mare insolvenţă din industria cărnii din ultimul deceniu.
Un an mai tarziu, procesatorul de carne de vită Doly-Com, al familiei Iulian și Doina Căzăcuţ din Botoşani, cu afaceri de peste 30 milioane euro, și-a cerut insolvența.
Numele producătorului Doly-Com a devenit cunoscut în 2013 după scandalul cărnii de cal etichetate drept carne de vită din Franţa şi Marea Britanie, acuzații dovedit ulterior ca nefondate.
Locul trei revine Romcarm Prod Distribution, tot insolvență, cu datorii de 22,2 milioane lei (plus accesorii de 4,9 milioane lei). Numele acestei companii este implicat într-un dosar al ”mafiei” cărnii de porc, cu un prejudiciu cauzat bugetului de stat de peste 3 milioane euro.
Lider Prod Carn SA, intrată în faliment din 2011, și aparținând omului de afaceri Dorel Tamaș din Alba Iulia, este următoarea în topul datornicilor, cu 13 milioane lei (plus accesorii de 2,39 milioane lei). Potrivit unui articol din adevarul.ro din 2013, la vremea respectivă Dorel Tamaș era urmărit internaţional cu mandat de arest în lipsă din luna mai 2011, fiind judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Următoarele poziții sunt ocupate tot de firme aflate în insolvență sau faliment: Nedaliment Prod Dâmbovița, Tomadi Timiș, Salconserv Sibiu, Zimex France Teleorman, Lazar&Sohne Arad și Florava Impex Bihor.
Pentru acest top au fost centralizate datele firmelor cu codurile CAEN – Prelucrarea cărnii, Prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre și Fabricarea produselor din Carne.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe