Inima funcționează datorită unor impulsuri electrice, declanșate, regulat, la nivelul nodului sinusal. Atunci când apare impulsul electric, miocardul (mușchiul inimii) se contractă și împinge sângele spre artera aortă. Cu alte cuvinte, contracția inimii reprezintă, de fapt, bătaia acesteia. 

Însă, atunci când apar probleme la nivelul nodului sinusal, stimulii nu se mai emit corespunzător. Acest lucru produce bătăi neregulate ale inimii. Acestea reprezintă aritmiile sau tulburările de ritm cardiac. Aritmiile sunt de mai multe tipuri și pot fi ușoare sau periculoase. Fibrilația atrială este un tip de aritmie, frecvent întâlnit. Află mai multe despre aceasta!

Ce este fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac, manifestată prin bătăi haotice, rapide, însă, destul de slabe la nivelul camerelor superioare ale inimii (atrii). Acest lucru duce la încetinirea fluxului sangvin. Fibrilația atrială este deseori asimptomatică, însă, poate cauza, uneori, palpitații, stare de leșin, dificultăți de respirație, amețeli.

Există mai multe tipuri de fibrilație atrială, în funcție de durata în care se manifestă tulburarea de ritm – paroxistică (apare și dispare rapid), persistentă (durează peste 7 zile), permanentă (nu se mai remite).

De ce este periculoasă?

Fibrilația atrială reprezintă un pericol pentru pacient, întrucât crește riscul de accident vascular cerebral de tip ischemic. Un AVC ischemic apare atunci când un vas de sânge care irigă creierul este blocat, privându-l de oxigen pentru un timp. Un AVC se întâmplă brusc și poate provoca invaliditate sau chiar deces. De aceea, accidentul vascular cerebral este o urgență medicală. În cazul fibrilației atriale, riscul de AVC ischemic este unul mare, pentru că afecțiune favorizează formarea cheagurilor și trimiterea acestora în circulație. Cheagurile de sânge pot bloca orice arteră, însă, frecvent, acestea întrerup fluxul sanguin la nivelul arterelor ce alimentează creierul. 

Semnele unui AVC:

  • Dificultăți de vorbire și de pronunție a unor cuvinte
  • Strâmbarea gurii
  • Paralizia unei părți a corpului
  • Pacientul cade pe o parte
  • Slăbiciune la nivelul unui braț
  • Pierderea stării de conștiență
  • Stare de confuzie

De asemenea, fibrilația atrială poate duce, în timp, la insuficiență cardiacă. Această afecțiune apare atunci când inima este slăbită și nu se mai contractă corespunzător, ceea ce vine la pachet cu alte riscuri pentru sănătate. 

Cum se poate trata?

Fibrilația atrială trebuie, obligatoriu, tratată, din cauza riscurilor pe care le presupune. Tratamentul constă în corectarea ritmului cardiac și în prevenirea accidentului vascular cerebral. Diagnosticul este pus în urma consultului cardiologic și a efectuării unor investigații precum: EKG, holter EKG, ecografie cardiacă. 

Tratamentul de scurtă durată al fibrilației atriale este cardioversia electrică. Aceasta presupune aplicarea unor unde de șoc, pentru a restabili ritmul cardiac. 

Pe termen lung, se poate administra un tratament medicamentos cu anticoagulante și cu medicamente antiaritmice. 

Tratamentul fibrilației atriale poate fi efectuat și prin alte metode. Ablația cu radiofrecvență este o metodă revoluționară, care se utilizează în cazul mai multor tipuri de aritmii. Aceasta presupune distrugerea țesutului care produce stimuli anormali la nivelul inimii, cu ajutorul unor unde radio. În acest mod, nu mai apar impulsuri electrice anormale. 

Procedura de ablație prin radiofrecvență este minim-invazivă și este efectuată prin cateterism. Metoda constă în efectuarea unei puncții la nivelul zonei inghinale sau a încheieturii și introducerea unor tuburi foarte subțiri și flexibile în artere. Acestea sunt direcționate prin vasele de sânge până la nivelul inimii. Apoi, se utilizează o sursă de energie precum energie radiofrecvența (unde radio), pentru a crea o leziune la nivelul celulelor responsabile de apariția fibrilației atriale. Întreaga procedură este ghidată cu ajutorul razelor X și a unei substanțe de contrast radioopace. 

În concluzie, fibrilația atrială este o afecțiune periculoasă, care crește riscul de accident vascular cerebral. Mergi, anual, la medic pentru investigații de rutină.  

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe