Update: Ca urmare a unei notificări sosite pe adresa redacției din partea Tribunalului Suceava și până la lămurirea situației legale, filmarea video din sala de judecată a fost scoasă de pe site.
Situaţie uluitoare în sala de judecată la Tribunalul Suceava, unde un judecător a evacuat cu jandarmii avocatul care cerea ca declaraţia unui martor să fie consemnată în scris. Este vorba despre judecătoarea Mihaela Bivol, care a fost deranjată de faptul avocata Ana Maria Dediu a contrazis-o şi a scos-o din sală cu un jandarm, în timpul procesului de corupţie de la UMF Iaşi.
Dialogul dintre judecătoare şi avocată este halucinant. În momentul în care apărătorul lui Dan Alexandru Werner îl roagă pe magistrat să consemneze întreaga declaraţie a martorei audiate, judecătoarea îi cere jandarmului să o scoată pe avocată din sală, pentru că a tulburat şedinţa.
Dialogul din sala de judecată
Judecător: Vă rog să o daţi afară din sală pe doamna avocat.
Avocat: În susţinerea cererii?
Judecător: Da, în susţinerea cererii. V-am solicitat să mă lăsaţi să continui audierea. Şi mă împiedicaţi să fac acest lucru.
Avocat: Nu mă puteţi înlătura din sală.
Judecător: Vă citesc din încheierea de data trecută. Atunci când inculpaţii sau oricare altă persoană tulbură şedinţa de judecată, preşedintele atrage atenţia să respecte disciplina, iar în caz de repetare dispune îndepărtarea din sală.
Avocat: Vă rog să îmi spuneţi care sunt tulburările pe care le-am adus.
Judecător: Instanţa a dispus evacuarea din sală.
Avocaţii rămaşi în sală s-au revoltat pentru măsura luată de magistrat, iar scandalul a continuat când judecătoarea a început să îi citească unui martor din declaraţia unuia dintre inculpaţi. Atunci a intervenit apărătorul ales al lui Corvin Pughin, avocatul Angelica Enache, care a spus că „este inadmisibil ca preşdintele completului să citească unui martor declaraţia unuia dintre inculpaţii din dosar”. „Ba se poate, martorul este audiat liber”, a replicat judecătoarea.
Avocaţii au recuzat-o de 17 ori pe judecătoarea Bivol
La termenul de ieri al procesului, avocatul unuia dintre inculpaţi, Mihai Tun, a făcut o cerere de recuzare împotriva judecătoarei Mihaela Bivol. Procesul nu a fost,însă, întrerupt, pentru a se judeca cererea, ci au fost continuate audierile. Nu este pentru prima dată când au loc conflicte între magistrat şi apărătorii din dosarul UMF Iaşi, în care este judecat şi Vasile Astărăstoaie.
Avocaţii din dosar au fost amendaţi până acum de 18 ori, cu sume cuprinse între 500 şi 5000 de lei, pe diverse motive, de magistrat. Aceştia au contestat amenzile şi chiar au sesizat inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, nemulţumiţi de atitudinea magistratului.
De asemenea, ei au recuzat-o pe 17 ori pe judecătoarea Mihaela Bivol. „Instanța de judecată a nesocotit în mod flagrant drepturile inculpaților, expres stabilite prin norme naționale, dar și prin convenții și tratate internaționale privind drepturile omului ratificate de România (conform art. 20 din Constituția României), stabilind termene scurte de aproximativ o săptămână, în condițiile în care avocații și inculpații domiciliază la 500 km distanță teritorială de sediul instanței și sunt necesare cel puțin 3 zile pentru deplasarea la termen, precum și extinzând durata audierilor de inculpați și, implicit, a ședințelor de judecată dincolo de limitele unei durate rezonabile”, susţin avocaţii într-una dintre cererile de recuzare a judecătorului.
Presa locală a relatat de mai multe ori despre conflictele din sala de judecată ale magistratului Mihaela Bivol. De exemplu, agorapress.ro susţine că judecătoarea foloseşte un limbaj neadecvat, precum: „îmi scuip plămânii ca să consemnez declaraţia dvs”, „instanţa nu cunoaşte ministerele”, întrebări retorice „ce să înţeleagă instanţa?”, „spuneţi doamna martor ilegalităţile”, „nu vreau să vă mai aud teoriile dvs, slavă Domnului”, „tensionaţi şi agitaţi instanţa”, „şi ce vreţi să fac cu laptop-ul de fiţe? să mă duc în beci să-l caut?”
Avocaţii au cerut şi strămutarea procesului la o altă instanţă. Conform cererii de strămutare, avocaţii susţin că „Nu sunt respectate de magistrat normele de conduită menite să asigure solemnitatea şedinţei, atitudinea total agresivă a acesteia şi tonul ridicat faţă de avocaţi şi inculpaţi fiind de natură a arunca în derizoriu chiar activitatea de administrare a justiţiei”.
Inspecţia judiciară a informat, la solicitarea Termene.ro, că pe numele judecătoarei Mihaela Bivol au fost înregistrate 5 sesizări, din care 4 au fost clasate. O singură sesizare este acum în anchetă la inspecţia judiciară a CSM, care vizează atitudinea judecătoarei faţă de avocaţii şi inculpaţii din dosarul UMF Iaşi.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe