Omul de afaceri Cristian Borcea, condamnat la 6 ani şi 4 luni pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, conduce din închisoare afaceri de zeci de milioane de euro. Oficial, fostul dinamovist mai deţine pe numele său 13 firme, din care 7 închise sau cu activitate suspendată. Majoritatea firmelor sale profitatible au fost transferate către mama sa, Elena Borcea, dar şi către fosta soţie, Mihaela Borcea.
Astfel, potrivit informaţiilor disponibile pe www.termene.ro, Elena Borcea deţine 10 societăţi, din care două dizolvate fără lichidare (Crimbo Gas Internaţional şi Auto Gaz Trading) şi una în faliment (Crimbo Gas). Mama lui Cristian Borcea este şi cea care conduce, ca administrator, şase dintre companiile familieI.
SCHEMA SOCIETĂŢILOR DEŢINUTE DE CRISTIAN BORCEA
Grafic Borcea
FAMILIA BORCEA, AFACERI CU GPL
După ce am analizat datele de pe www.termene.ro, am reuşit să aflăm ce bani câştigă controversatul om de afaceri, de când a ajuns la puşcărie. TRANSPECO LOGISTICS AND DISTRIBUTION SA, societate specializată în transportul produselor petroliere, i-a adus dinamovistului, în anul 2014, un profit considerabill, de 33.330.000 de lei. Este cea mai profitabilă firmă a familiei Borcea, are peste 300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 105.705.742 de lei. Potrivit informaţiilor de pe termene.ro, Elena Borcea şi Corneliu George Gândoiu sunt asociaţi în compania Transpeco Logistics and Distribution şi deţin fiecare câte 50% din acţiunile companiei.
Elena Borcea conduce şi societăţile de vânzare şi distribuţie a gazului petrol lichefiat, cele care l-au clasat pe fiul ei în topul milionarilor români. CRIMBO GAS 2000 SRL îi are ca acţionari pe Elena şi Cristian Borcea. Dinamovistul deţine pachetul majoritar, de 96,86% din capitalul societăţii, în timp ce mama lui are 3,14% din acţiuni. Firma a adus venituri considerabile, chiar dacă dinamovistul se află în spatele gratiilor. El a încasat un profit net de aproape 7 milioane de lei, de zece ori mai mare decât atunci când omul de afaceri era în libertate. De exemplu, în anul 2012, când Cristian Borcea conducea afacerea cu Mihaela Borcea, profitul a fost de doar 63.000 de lei. Înainte de a primi sentinţa, în 2013, Borcea a înlăturat-o de la conducerea Crimbo Gas 2000 pe Mihaela Borcea, care până atunci avusese calitatea de administrator. Din păcate pentru Borcea, pe o parte dintre bunurile firmei procurorii au pus sechestru, ca să recupereze prejudiciul din dosarul Transferurilor.
100
AFACERILE LUI BORCEA AU CRESCUT, DUPĂ CE A AJUNS LA ÎNCHISOARE
Firma Crimbo Gas 2000 a făcut afaceri cu statul, chiar şi după condamnarea lui Cristian Borcea. Unul dintrre contractele despre care presa a scris a fost încheiat cu CFR, iar familia milionarului a încasat 250.000 de lei, pentru vânzarea de gaz petrol lichefiat. Societatea Crimbo Gas 2000 are acţiuni şi la altă firmă specializată în distribuţia de GPL, CRIMBO GAS. Această companie este deţinută împreună cu mama dinamovistului, însă, potrivit datelor Termene.ro, societatea a fost declarată familentară, după ce a acumulat pierderi de 400.000 de lei şi datorii la stat.
Averea familie a fost sporită şi de fosta divizie de gaz petrolier lichefiat (GPL) a OMV Petrom, GASPECO L&D, cu o o cifră de afaceri de aproape 550 de milioane de lei şi un profitul care a depăşit, în anul 2014, 44 de milioane de lei. Toate acestea, în condiţiile în care în urmă cu doi ani firma înregistrase pierderi de 14 milioane de lei.
Ştradul Moghioroş, una dintre afacerile care l-au făcut celebru pe Cristian Borcea, rămâne în continuare a dinamovistului, care împarte acţiunle cu mama lui. La cei aproape 67 de ani,
Elena Borcea pare a fi chiar mai bogată decât fiul ei, pentru că deţine majoritatea societăţiilor lui familiei. În plus, ea este şi cea care le administrază. Potrivit datelor de pe Termene.ro, firma AQUA SUMMER, cea care deţine ştrandul, a înregistrat în 2014 un profit de 20.000 de lei. Atunci când Borcea se ocupa personal de afacerea cu ştrandul, firma a mers în pierdere.
Elena Borcea deţine şi restaurantul “Doi Cocoşi” din Capitală, împreună cu un alt condamnat din dosarul Transferurilor, Gheorghe Neţoiu. Ca şi în cazul celorlalte afaceri ale familiei, profitul celebrului restaurant a crescut după intrarea la închisoare a acţionarilor şi a reuşit în anul 2014 să dubleze profitul faţă de 2012, cu o cifră de afaceri de peste 1.100.000 de lei.
SCHEMA FIRMELOR ELENEI BORCEA
Grafic Elena Borcea
FOSTA SOŢIE A LUI BORCEA, AFACERI SEPARATE DE DINAMOVIST
Fosta soţie a lui Cristian Borcea, Mihaela Borcea apare, potrivit datelor termene.ro, ca acţionar în 10 societăţi şi administrator al şase dintre firme, însă cinci dintre ele sunt inactive sau dizolvate, iar alte trei i-au adus pierderi considerabile. Mihaela Borcea a fost eliminată de fostul soţ din afacerile cu combustibil şi a rămas acţionar la saloanele de înfrumuseţare, clinica dentară şi o societate de turism.
SCHEMA AFACERILOR MIHAELEI
Grafic Mihaela Borcea
Clinica de înfrumuseţare deschisă de Mihaela Borcea, MICHELLE SRL, a avut o creştere fulminantă şi a câştigat în ultimul an peste 3 milioane de lei, asta după ce în 2013 salonul a fost la un pas de faliment, cu pierderi de 2 milioane de lei.
200
Cabinetul stomatologic de lux, MICHELLE DENT SRL, însă, i-au adus pierderi de zeci de mii de lei Mihaelei Borcea. dar şi un process de daune. O clientă nemulţumită a dat în judecată clinica şi pe stomatolog şi a reuşit să obţină în instanţă daune materiale de 40.000 de euro şi daune morale de 45.000 de lei. Decizia dată de Tribunalul Bucureşti pe 3 noiembrie poate fi atacată cu recurs.
Fosta soţie a dinamovistului împarte cu Elena Borcea o societate în insolvenţă, şi anume MUNTENIA ESTIVAL 2002. Compania are o cifră de afaceri de peste 550.000 de lei şi, deşi se află în insolvenţă, a terminat anul 2014 pe profit.
BORCEA, AVERE DE 50 DE MILIOANE DE EURO
În anul 2014, fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo București,Cristian Borcea, şi-a sporit averea, din închisoare. Astfel, dacă în 2013 el apărea în TOP 300 CAPITAL cu avere de aproximativ 29 de milioane de euro, în 2014 Borcea a urcat în clasament. cu o avere de aproximativ 50 de milioane de euro. În ciuda bogăţiei omului de afaceri, actuala soţie, Alina Borcea, fostă Vidican, nu deţine nicio societate pe numele său. Potrivit datelor analizate pe www.termene.ro, Alina Vidican a fost acţionar la două societăţi, care acum sunt nefuncţionale: VINCENT INVEST SRL, firmă falimentară, şi PINTEA SRL, firmă cu activitatea suspendată.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe