În ultimii doi ani, controalele ANAF s-au intensificat, dar și erorile au crescut. Și asta costă statul român peste un miliard de euro, mare parte deja încasați și care vor fi dați înapoi contribuabililor cu dobânzi penalizatoare. Instanțele de judecată dau tot mai mult câștig de cauză contribuabililor, în procesele intentate ANAF. Pentru că Fiscul le-a stabilit eronat și a menținut în urma contestațiilor obligațiile de plată.
Anul trecut, cel mai „bogat“ din istoria inspecției fiscale, agenții economici au atacat în instanță mii de decizii de impunere. Motivele sunt clare: excesul de zel de care au dat dovadă angajații ANAF a avut ca rezultat interpretarea eronată a Codului Fiscal. Pe parcursul documentării am chestionat 10 mari firme de consultanță și avocatură și am folosit informații primite de la Fisc.
Farmec cosmetizează deciziile Fiscului, în instanță
Un exemplu este compania Farmec SA, care a câștigat, în urmă cu o lună, un proces cu Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) privind decizia de impunere a unei sancţiuni de aproape 57 de milioane de lei.
Deși suma este destul de mare, această informație nu mai are valoare de știre. Asta pentru că pierderea proceselor de către Fisc a devenit deja regulă, și nu excepție, spun consultații chestionați de revista Capital.
Decizia Curţii de Apel Cluj certifică faptul că Farmec şi-a respectat întotdeauna obligaţiile fiscale şi angajamentele faţă de partenerii săi şi se află la zi şi cu plata tuturor impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate statului. Să sperăm că astfel de incidente nefericite, aceste interpretări complet eronate ale prevederilor legislaţiei în vigoare, venite chiar din partea autorităţilor fiscale, care ar trebui să fie cei mai buni cunoscători ai legislaţiei fiscale din România, nu se vor mai repeta“, declara, în momentul anunțării sentinței, Mircea Turdean, directorul general al Farmec.
Problema este cu atât mai sensibilă cu cât instanțele judecătorești reprezintă pentru multe companii din România singura șansă de a rămâne pe piață. Iar aici, trebuie spus că nu toți judecătorii au suficientă expertiză încât să poată judeca spețe economice complexe.
Avocat COLTUC MARIUS VICENȚIU

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe