Chiar dacă previziunile cu privire la locul ocupat de energia eoliană pe piața europeană sunt optimiste, mai multe companii care plănuiseră să ridice turbine în România au decis să-și întrerupă proiectele.
România are 79 de ferme eoliene funcționale sau în construcție, cu o capacitate totală de 3.117 megawați (MW), arată datele publicate de www.thewindpower.net. La sfârșitul lui 2014, România ocupa locul 7 în Uniunea Europeană la acest capitol. (Sursa aici)
Cel mai recent raport al Asociației Europene a Energiei Eoliene, emis luna trecută, prevede o creștere a producției de energiei eoliană până în 2030, astfel încât să ajungă să reprezinte între 22,7% și 28,2% din energia folosită de țările membre la acea dată. De altfel, România se află printre țările care și-a propus să renunțe cu totul la producția de cărbune.
Cu toate acestea, investitorii acuză autoritățile române că împing industria spre faliment, susține Asociația Română pentru Energie Eoliană. Potrivit organizației, pierderea netă totală a industriei eoliene a fost de 2,1 miliarde de lei în 2014, iar capitalurile proprii s-au diminuat cu 30% într-un singur an. De vină ar fi, între altele, destabilizarea mecanismului de sprijin prin intermediul certificatelor verzi.
Cea mai importantă retragere a fost cea anunțată de Monsson Group. În august 2015, compania a anunțat că demontează turbinele eoliene din CEE Târgușor, județul Constanța, cu o capacitate de 27 MW, și că își va îndrepta atenția spre alte țări ale Uniunii Europene (Sursa aici).
Reprezentanții Monsson invocau lipsa susținerii de către autorități a sectorului energiei verzi, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) hotărâse să scadă cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de la 17% la 12,15%. „Din păcate, schimbarea majoră a legislației energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimați inițial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene”, se arăta în comunicatul din august al companiei.
Înființat în 1997, Monsson Group a început să se ocupe de producția energiei regenerabile în 2004, arată datele furnizate de portalul juridico-financiar. Cu 2400 MW anual, a devenit unul dintre cei mai mari producători din țară.
Din grup fac parte companii precum Monsson Power SRL, Monsson Logistic SRL, Monsson Solaria SRL sau Monsson Trading SRL. În 2014, Monsson Power SRL a înregistrat pierderi de 319.010 lei. În acționariatul acestora apare Monsson Alma SRL, care are ca obiect de activitate “activități de consultanță pentru afaceri și management”. Societatea a fost înființată în 2005, de Emanuel și Laura Muntmark.
La începutul lunii august, înainte ca grupul să publice anunțul cu privire la demontarea turbinelor, unul dintre asociații societății, Martop Development LTD s-a retras din cadrul Monsson, cedând părțile sale sociale către Mansson Energy LTD. În 2014, Monsson Alma a avut o cifră de afaceri de 12,7 milioane de lei, față de 17,6 milioane în anul precedent. Profitul net a fost de 156.308 de lei, față de 9,6 milioane în 2010.
Nici cea mai mare afacere cu eoliene din România, Tomis Team SRL, care se ocupă de parcul de 250 de turbine de la Fântânele-Cogealac, județul Constanța, nu se simte prea bine. Societatea Tomis Team SRL fost înființată tot de familia Muntmark, în 2006. A fost preluată în 2008 de CWP Cyprus Limited, iar la câteva luni distanță – de către CEZ, din Republica Cehă. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de 175,5 milioane de lei, aproape de trei ori mai puțin decât în anul precedent. Pierderile au fost de 505,8 milioane de lei în 2014. Conducerea grupului se arăta dispusă anul trecut să vândă afacerea din România (Sursa aici).

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe