Miliardarul Ioan Niculae a fost audiat în Dosarul Romgaz, asta după ce cu o zi înainte a fost audiat în același dosar și Adriean Videanu. Acuzațiile care i se aduc lui Videanu sunt constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Ioan Niculae a fost adus la sediul DIICOT pentru acte procedurale. Dosarul Romgaz urmează a fi trimis spre judecată, conform AGERPRES.
Potrivit DIICOT, Varujan Vosganian și Adriean Videanu au aprobat, au semnat și au susținut în Guvern șase ordine, dintre care trei memorandumuri, scopul fiind de a sprijini interesele financiare ale grupului infracțional constituit de omul de afaceri Ioan Niculae, în perioada în care Varujean și Videanu erau miniștrii în perioada aceea, mai exact Varujan Vosganian în perioada 2006-2008 și Videanu între 2008 și 2010. Cei doi, au utilizat SNGN Romgaz SA în interesul privat al SC Interagro SA. Au fost acordate discounturi comerciale la livrarea de gaze naturale către această companie, ce depășeau plafoanele practicate de Romgaz, dar și gaze naturale din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale.
Toate aceste acțiuni ale miniștrilor Varujean și Videanu au avut loc în perioada în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, potrivit AGERPRES. Astfel, principalele activități ale Romgaz se reduceau la a fi un furnizor al unui „client privat privilegiat”.  Sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale și securitatea energetică a României au fost puse în pericol. Romgaz și Ministerul Economiei sunt entități ale statului, iar folosirea Romgaz în scopuri private pentru Interagro este considerată a fi un abuz.
Conform AGERPRES, procurorii au declarat că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, din care 270 milioane de lei sunt reduceri comerciale acordate ilegal. Expertiza a arătat că prejudiciul este de 62 milioane de euro.
Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogați români. Anul trecut s-a plasat imediat în urma lui Ion Țiriac în Top 300 Capital, Niculae fiind pe locul al treilea. Potrivit Capital, Niculae are în prezent o avere de 1,1 miliarde de euro.
Afaceristul are afaceri în agricultură, industria chimică și turism. Trei dintre cele șase fabrici ale sale se află în insolvență. Afacerile miliardarului s-au prăbușit odată cu problemele în justiție ale acestuia. Niculae a fost condamnat la anul 2015 în dosarul „Mită la PSD”, la doi ani și jumătate de închisoare. După 6 luni de închisoare, acesta este eliberat condiționat. Scrierea a cinci cărți, precum și activitățile recreative și fotbalistice, „au ajutat” afaceristul în demersul eliberării.
Cu ajutorul Termene.ro – cea mai mare bază de date financiare și juridice, am analizat starea firmelor controlate de Ioan Niculae.
În mai 2015, Niculae deținea 76,46% din drepturile de vot în cadrul Interagro SA, prin intermediul societății Interaction SRL. Fiica acestuia, Adina-Elena Niculae, deținea 18,82%, iar Marie Claire Bilton, cetățean britanic, avea 4,71%. La acea dată, acționarii au decis prelungirea contractului de audit financiar cu Societatea Coman Expert-Ace SRL până în august 2018, care înlocuise o altă firmă de audit, Cons Audit Inter SRL.
Pe lângă Niculae, printre administratorii Interagro SA figurează Marcel Gicu Cadar, Gheorghe Lazăr și Marin Mirea. Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Marin Mirea a fost locotenent și șef al Biroului IX al fostei Securități.
Interagro SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,75 miliarde de lei. După patru ani cu profituri, Interagro a înregistrat pierderi de 21,2 milioane de lei în 2014. Totodată, are obligații la stat de 1,2 milioane de lei, contribuții neplătite la bugetul asigurărilor sociale de 789.352 de lei și câte 34.876 de lei pentru șomaj și pensii. În 2014, Interagro avea 100 de angajați, față de 363 în 2008.
În octombrie anul 2014, acționariatul a aprobat prelungirea cu un an a unui credit de 2,32 milioane de euro, din partea Credit Europe Bank. Pentru obținerea acestui credit, firma a folosit ca ipotecă mai multe terenuri și imobile, inclusiv stadionul de fotbal din Ploiești, aflat în proprietatea New Century Development SRL. În februarie 2014, fusese prelungit un alt credit, în valoare de 5,7 milioane de lei, acordat de CEC Bank. Cu doi ani înainte, mai împrumutase 7,7 milioane de lei de la Piraeus Bank. Totodată, a garantat un pentru un credit de 2,4 milioane de euro și unul de 3 milioane de lei, contractate de SC Galaxy Distribution SRL.
Potrivit datelor Termene.ro, Interagro are 597 de dosare în instanță. Firma se află în prezent în litigiu cu Transgaz, care furniza gaze naturale pentru fabricile Interagro. Între alții, printre creditorii Interagro, se află și compania E.ON Energie.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe