Trei oameni de afaceri, un patron de presă și un avocat au fost reținuți miercuri și joi pentru că au încercat să ascundă banii rezultați din retrocedarea ilegală a unor proprietăți, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (Comunicat). Printre aceștia se află Remus Truică, șef de cabinet în vremea guvernării lui Adrian Năstase și directorul general al publicației „Evenimentul Zilei”, Dan Andronic. În dosar este implicat și Paul Lambrino, autointitulat „Prințul Paul de România”, cel care a beneficiat de retrocedarea ilegală a terenurilor. Paul Lambrino urma la rândul său să fie audit de către procurorii DNA Brașov, însă i s-a făcut rău în drum spre instituție și a fost internat.
Prejudiciul ar fi de aproximativ 135,8 milioane de euro. În cadrul „grupului infracțional organizat” la care fac referire procurorii, Truică ar fi avut un rol esențial: începând din 2006, el a negociat întreaga afacere, a discutat cu notari și avocați, s-a prezentat în fața autorităților în numele cumpărătorului de influență și a corupt funcționari. Lui Truică și celorlalți membri li s-ar fi cuvenit între 50 și 80% din fiecare bun care urma să fie obținut în numele lui Paul Lambrino.
Înțelegerea a fost mascată printr-un contract de cesiune în care era inclusă proprietatea restituită, semnat pe 1 noiembrie 2006 între cumpărătorul de influență și societatea Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică, al cărei administrator este Andrei Marcovici. Contractul a fost redactat de către avocatul Robert Roșu, de la casa de avocatură „Țuca Zbârcea și Asociații”. Atât Marcovici, cât și Roșu, au fost reținuți în acest dosar.
„În concret, acest contract redactat de inculpatul Roşu Robert prevede că persoana cumpătătoare de influență, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea comercială reprezentată de Truică Remus se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate”, se arată în documentul DNA. Practic, prin acest contract, cei implicați au încercat să ascundă înțelegerea sub o formă legală. Erau vizate, între altele, un teren de 8.000 de metri pătrați și 52 de hectare de teren pe strada Jandarmeriei, și un imobil, toate trei în București, Ferma Regală „Băneasa” și 28,63 hectare de teren.
Informațiile puse la dispoziție de portalul Termene.ro arată felul în care sunt legate afacerile celor reținuți în dosar.
Reciplia a fost înființată în decembrie 2005, având ca obiect de activitate „dezvoltare (promovare) imobiliară”. Asociatul unic al societății este Reciplia Limited, societate cu răspundere limitată înființată în Cipru. În septembrie anul trecut, Reciplia Limited a hotărât să-i prelungească lui Andrei Marcovici mandatul de administrator până în decembrie 2017. Acesta fusese numit inițial în octombrie 2010. Firma acționa prin intermediul casei de avocatură „Țuca Zbârcea și Asociații”.
Andrei Marcovici, care a fost consilier al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, mai apare în conducerea a două firme: Grey Cat Consultants SRL și Mysore Consulting SRL. Alte două societăți – Landmark Operations SRL și BRG Residencial Consulting Services SRL – sunt în prezent inactive.
marcovici
Desființată în 2012, Landmark Operations SRL a funcționat timp de șase ani. Marius-Andrei Marcovici deținea 80% din părțile sociale, alături de Simona Marcovici (20%). Înregistrată anul trecut, Grey Cat Consultants are ca obiect de activitate „cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste”. Marcovici deține 95% din părțile sociale ale societății. Mysore Consulting se ocupă de activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării și a fost înființată în 2012.
„Liderul grupului”, Remus Truică, are afaceri în domenii diverse: imobiliare, energie, cursuri de gătit, produse farmaceutice. Înregistrată în 2008, societatea Leader Construct SRL se ocupă cu „închirierea si subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. În același an a fost înființată societatea Cursuri de Gătit Esperanto SRL. O a treia firmă, Solaro Green Energy SRL, a fost înregistrată în 2012 și se ocupă de producția de energie electrică.
truica
Truică era și acționar al firmei Generic Pharma, alături de STG Ventures LTD din Insulele Virgine Britanice. Reprezentanții societății au depus cerere de radiere în septembrie 2009 și i-au împuternicit pe cei de la „Țuca Zbârcea și Asociații” să se ocupe de proceduri.
Lucian Claudiu Mateescu este unul dintre administratorii firmei Impact Developer & Contractor SA, înființată în 2006. În comunicatul oficial, procurorii n-au clarificat rolul său în cadrul grupului.
mateescu
Dan Andronic a preluat „Editura Evenimentul și Capital” SRL, care editează ziarul „Evenimetul zilei” în 2011. Prin intermediul firmei de consultanță First Communication SRL, a sfătuit personaje și partide politice aflate în tabere diferite în campaniile electorale din ultimele decenii: Adrian Năstase și PSD în 2004, Călin Popescu Tăriceanu și PNL în 2007, apoi PDL (Dan Andronic).
andronic
Andronic controlează First Communication SRL atât direct, cât și prin intermediul S.C. D.A. Communication & Media SRL. În mai 2010, el a preluat acțiuni de la STG Ventures Ltd., același off-shore înregistrat în Insulele Virgine Britanice care a fost asociat cu Truică în cadrul Generic Pharma.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe