Un contract de zeci de milioane de euro, cu şpăgi de câteva milioane de euro, date însă în condiţii rudimentare: în plic, cu sacoşa, prin parcări sau chiar cu ajutorul unei chelneriţe. Asta au povestit martorii din dosarul Microsoft judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.
Ei au descris cum funcţiona mecanismul şpăgii pentru contractul care ar fi tehnologizat România.
Ancheta Microsoft a scos la iveală cum erau cărate şpăgile cu sacoşa şi cum ajungeau banii la politicienii care conduceau România. Printre ei, Gheorghe Ştefan, singurul judecat care nu îşi recunoaşte faptele.  Despre el, procurorii şi martorii susţin că ar fi avut un stil aparte de a lua şpagă: întotdeauna cash şi în bancnote mari. Unul dintre cei audiaţi în dosar a susţinut că Pinalti era interesat doar cum să încaseze mita, fără să îi pese prea tare de contractul Microsoft.
PIONII CU OFF-SHORE-URILE, PINALTI CU SACOŞA
Traseul  şpăgii, descris de martori şi de procurori, era simplu: banii au venit de la Microsoft sub două forme: prima, comisionul de succes al lui Claudiu Florică pentru încheierea contractului, şi a doua, reducerea oferită de compania mamă pentru guvernul României. Numai că reducerea nu s-a aplicat statului, ci a fost împărţită între inculpaţii din dosarul Microsoft.  La fel s-a întâmplat şi cu comisionul lui Florică. Astfel, potrivit DNA, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan au avut de împărţit 16 milioane de euro.
Fără să ridice un deget, Pinalti a folosit două offshore-uri înfiinţate special în Cipru  pentru mita din Microsoft. Firmele au fost invenţia lui Decebal Draghiş, cunoscut ca un apropiat al lui Gheorghe Ştefan.
Draghiş a primit milioanele de euro în conturile din Cipru, dar ar fi trebuit să îi dea mai departe lui Gheorghe Ştefan cash. Aici a intervenit consilierul personal al primarului din Piatra Neamţ. Gabriel Muraru i-a făcut cunoştinţă lui  Draghiş cu omul de afaceri Tomi Răzvan. Ultimii doi au încheiat un contract fictiv de prestare de servicii şi aşa banii au ajuns din conturile lui Draghiş, în cele ale lui Tomi Răzvan. Acesta din urmă scotea banii cash de la bancă, îşi oprea un comision de 5% şi dădea banii mai departe lui Draghiş sau lui Muraru. Întotdeauna în numerar, uneori în plic, alteori în sacoşă.
„Mie, personal, Tomi Răzvan mi-a livrat bani în două rânduri, în parcarea din faţa Parlamentului. Tomi Răzvan primea periodic sume de bani de la Draghis, el le scotea numerar, îşi oprea un comision şi apoi le ducea fie la Draghis, la Marriot, fie mi le dădea mie, așa cum am zis, de două sau de 3 ori, în parcarea din față Parlamentului. Comisionul era de 4-5% . Un alt tip de discuție erau cele de la Modrogan. Era clară relația de subordonare a ministrului comunicaţiilor de atunci, Gabriel Sandu, având în vedere și poziția din partid a lui Gheorghe Ștefan. ‎Erau situații în care, pentru a sprijini un proiect la Neamț, trebuia să ajung la ministru. Nu era mereu disponibil și atunci domnul Ștefan se înfuria și îl suna și rezolva problema.”, a declarat fostul consilier personal lui Gheorghe Ştefan, Gabriel Muraru, în faţa judecătorilor.
Draghiş apela uneori chiar şi la serviciile unei chelneriţe de la hotelul unde îşi avea biroul.
„A fost o situație la Marriot, în biroul lui Draghis, când o persoană, o fată, pe care el a prezentat-o drept chelneriță, venise cu un plic cu bani. Nu a spus de unde. A spus doar că și-a oprit comisionul şi a adus diferența”, a dezvăluit Muraru în faţa judecătorilor.
Banii au ajuns la Gheorghe Ştefan numai cash, în bancnote mari. Administratorul firmelor lui Draghiş a avut  grijă de asta. Imediat ce apăreau încasări, scotea banii, îi schimba la bancă dacă era nevoie şi îi dădea lui Draghiş. Nepotul îi ducea apoi personal fie la Piatra Neamţ, fie în Bucureşti,  dacă Gheorghe Ştefan era în zonă. Uneori, Pinalti nu ezita să îşi trimită doar şoferul după sacoşele cu bani.
„Periodic, în calitate de administrator scoteam banii pe care mi-i solicita Draghis înainte să se ducă la Piatra Neamț. Îmi solicita des, vă dați seamă, se ducea mai mereu. Cum erau încasări, scoteam banii, îi schimbam în euro sau doar în bancnote mai mari‎. Întâlnirile nu aveau loc numai la Piatră Neamț, ci și la București. Mereu îmi dădea termene. Știam că venea șoferul domnului Ștefan de la Piatra Neamț. Îmi spunea că e Ștefan în București, că are o anumită perioadă de timp la dispoziție și îmi dădea termene.”, a mărturisit  Anca Vlădescu, administrator al firmelor lui Draghiş. Tot ea a declarat că toate afacerile lui Decebal Draghiş aveau legătură cu Gheorghe Ştefan.
Mecanismul a funcţionat astfel pentru plata a 4 milioane de euro, comisionul lui Gheorghe Ştefan pentru prelungirea contractului pentru licenţe Microsoft. În plus, Pinalti a cumpărat şi două apartamente pentru copiii săi, din banii primiţi ca mită. Din nou, tranzacţiile au fost perfectate de Draghiş, tot prin off-shore-uri.
Dosarul Microsoft, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a avut deja 15 termene de judecată. Traseul dosarului poate fi vizualizat AICI.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe