Milionarii care s-au îmbogăţit şi au obţinut zeci de milioane de euro din credite cu acte false sunt acuzaţi acum într-un amplu dosar al procurorilor DNA. Prejudiciul depăşeşte 43 de milioane de euro, iar personajul principal al afacerii este Remus Truică.
Remus Truică, unul dintre bogaţii României, controlează în prezent, potrivit informaţiilor Termene.ro, cinci companii. Majoritatea averii fostului şef de cabinet al lui Adrian Năstase s-ar ascunde, însă, în offshore-urile din paradisuri fiscale. Truică este arestat la domiciliu, în vila de lux de pe malul lacului Snagov, unde se bucură de 15 hectare de teren şi unde deţine o piscină, teren de fotbal şi de tenis, un ponton imens şi bărci.
SCHEMELE FIRMELOR LUI REMUS TRUICĂ
GENERIC PHARMA SRL
Untitled1
BRG RESIDENCIAL CONSULTING SERVICES SRL
Untitled2
AFACERILE LUI TRUICĂ. MILIONARUL ÎMPARTE CU MARIUS MARCOVICI ACŢIUNI ŞI DOSARE PENALE
Una dintre afacerile lui Remus Truică este, potrivit datelor Termene.ro, BRG Residencial Consulting Services SRL. Firma are ca domeniu piaţa imobiliară, iar acţionari sunt Remus Truică, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăruceanu, şi offshore-ul Riverside Real Estate, cu sediul în insulele Virgine.
Marius Marcovici şi Remus Truică nu impart doar acţiunile, ci şi acuzaţiile în dosarul retrocedărilor ilegale obţinute de Al României Paul Philippe, în care prejudiciul ajunge la 135.874.800 euro.(comunicat de presă)
De altfel, fostul consilier al lui Tăriceanu mai deţine un offshore în insulele Virgine Britanice, care a avut acţiuni la una din firmele lui Remus Truică, TRG Agent de Asigurare SRL. Compania a fost dizolvată în urmă cu 5 ani.
SECHESTRU PE AVERE
Procurorii au instituit sechestre pe averea lui Remus Truică şi sunt dispuşi să ajungă până la confiscarea specială a bunurilor milionarului. Confiscarea are la bază cele două dosare în care afaceristul este acuzat ca şi-a sporit averea după ce a obţinut un credit ilegal de la BRD, dar şi o parte importantă din averea retrocedată fraudulos prinţului Paul.
Truică are un sechestru de 35 de milioane de euro, pus de procurorii DIICOT în dosarul creditelor obţinute ilegal de la BRD, în nume propriu sau prin alte persoane. În urmă cu câteva luni, ancheta a fost mutată la DNA, iar sechestrul menţinut.
SCHEMA CREDITELOR CU ACTE FALSE

Ancheta care se află acum pe masa procurorilor DNA a fost începută de DIICOT anul trecut. Procurorii au stabilit că la nivelul conducerii BRD a fost constituit un grup infracţional organizat, care a dat 17 credite, începând cu anul 2007, unor persoane care nu se încadrau pentru obţinerea lor. Prejudiciul depăşeşte 43 de milioane de euro, iar 15 din aceste credite, în valoare de 35 de milioane de euro, l-au avut ca beneficiar pe Remus Truică.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 Euro în dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.
„Irina Truică s-a mutat din Caraibe la Monaco”, se arată în comunicatul DIICOT.
Remus Truică a luat creditele pe numele unor apropiaţi şi angajaţi, printre care chiar şoferul său, inculpat în dosar. Din banii obţinuţi, omul de afaceri şi-a cumpărat ambarcaţiuni de lux, dar şi proprietăţi în Monaco. Unul dintre contractele de credit a fost semnat împreună cu soţia sa, Irina Truică, acuzată şi ea de complicitate la abuz în serviciu.

IRINA TRUICĂ, DE LA MONACO LA DNA

Irina Truică, femeia care de mai bine de 5 ani se află în divorţ cu milionarul Remus Truică, a fost principalul denunţător în dosarul creditelor cu acte false. Irina Truică le-a adus procurorilor documente care să îi ajute în anchetă şi să descopere manevrele financiare ale lui Truică. Cu toate acestea, şi ea este urmărită penal în dosar, pentru un credit de 3 milioane de euro, luat în doar o zi de cei doi de la BRD. Deşi creditul avea data scadentă după un an şi jumătate, soţii Truică nu au achitat banii în perioada stabilită. În plus, terenurile puse gaj au fost supraevaluate.
Irina Truică a fost audiată la DNA la începutul acestei săptămâni şi a stat mai bine de cinci ore de vorbă cu procurorii. Ea a venit special pentru audiere de la Monaco, acolo unde locuieşte cu fiicele sale.
„Am dat o declaraţie adevărată şi atât. Nu cred că cineva vine aici (la DNA –n.n.) ca să fie împotriva cuiva. Vii la DNA pentru că ai fost chemat şi încerci să ajuţi procuratura, ceea ce mi se pare măcar de bun simţ.”, a declarat Irina Truică la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Întrebată despre divorţul de soţ, Irina Truică i-a adus acuzaţii fostului partener de viaţă. „Iată că şi eu aştept de 5 ani să divorţez şi tot sper că o să reuşesc să divorţez la un moment dat. Nu merge dosarul de divorţ pentru că interesul soţului meu este să îl tergiverseze cît mai mult, încât Doamne fereşte să nu se pronunţe un partaj definitiv. Între timp, furnicuţe de offshore-uri să îşi facă diverse treburi, să câştige timp”, a precizat soţia milionarului.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe