Alan Greenspan și Mervyn King sunt două nume din lumea financiară ce nu mai au nevoie de nici o introducere. Alan Greenspan a fost președintele Băncii Centrale a Americii, Mervyn King a fost guvernatorul Băncii Centrale a Angliei. În ultima perioadă ambii au făcut declarații în care afirmă practic același lucru: ultima politică implementată de Băncile Centrale – dobânzile negative – nu este cea corectă și va avea un efect negativ pentru economia globală.
Cea mai mare problemă este incertitudinea
În unul din ultimele sale interviuri, Alan Greenspan spune că economia are probleme mari în principal datorate lipsei investițiilor. În opinia sa, principala cauză a lipsei de investiții este dată de incertitudinea față de viitor și „vinovatul” pentru acest lucru sunt politicile băncilor centrale care urmăresc dobânzi zero sau chiar negative.
Dobânzile zero sau negative au două influențe în piețele financiare: încurajează speculatorii pe termen scurt și descurajează investitorii pe termen lung. Speculatorii vor alerga întotdeauna după câștiguri rapide și vor urmări măsurile băncilor centrale. Investitorii pe termen lung vor fi însă temători. Pentru o investiție pe 10-20 de ani e nevoie de stabilitate și predictibilitate altfel riscurile sunt mari. Un investitor realizează ca prețurile din piețele financiare sunt denaturate de dobânzi zero și nu va risca o investiție de durată: el realizează ca acele prețuri nu sunt naturale și au valorile respective doar pentru că undeva o Bancă Centrală intervine în piață. Riscul este ca peste cațiva ani, acea politica de intervenție să înceteze, prețurile să se schimbe major și investiția să fie sortită eșecului.
Dobânzile artificiale denaturează comportamentul economic
Mervyn King, fostul Guvernator al Bancii Angliei susține aceeași idee doar ca privită din alt unghi. Politicile monetare din ultima perioadă au distorsionat piețele financiare și au creeat dezechilibre majore între țări. În mod normal, investitorii cer randamente mai mari atunci când dezechilibrele și/sau incertitudinile cresc. Însă, politicile monetare cu dobânzi zero au eliminat practic investițiile cu randament mare. Pe de o parte prețurile activelor sunt nesustenabil de mari, pe de altă parte randamentele oferite sunt minime și nu pot susține cheltuielile multor firme ce se ocupă cu astfel de investiții/plasamente. Astfel, practic multe investiții sunt blocate pentru că randamentul viitor sperat nu este satisfacător și nu acoperă riscurile acelui plasament.
În momentul de față, Băncile Centrale sunt prinse într-o capcană financiară (pe care chiar ei au creat-o, adaug eu). Dacă lasă piețele libere, dobânzile vor crește și va exista un șoc economic. Dacă nu lasă piețele libere, dezechilibrele vor continua să se agraveze și în timp tensiunile vor fi atât de mari încât vor da naștere unei noi crize de proporții.
Din păcate, ambele variante sunt no-win, așa că tot ce pot face bancherii centrali e să continue stimularea în speranța că poate-poate medicamentul prezis are într-un final efect și readuce inflația și creșterea economică mult-dorită.
Radu Ciofu,
analist financiar,
Admiral Markets UK Ltd
SURSA aici: www.admiralmarkets.ro

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe