În plin scandal internaţional legat de banii deţinuţi de milionarii români în offshore-uri, procurorii DNA au descoperit că mita primită de Radu Mazăre de la un om de afaceri a fost dată fostului primar chiar printr-un offshore, deţinut de Elan Schwartzenberg. Este vorba despre dosarul în care Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru mita încasată de la un om de afaceri israelian, căruia i-a facilitat un contract de la primărie. Banii au fost remişi prin mai multe firme, apoi au ajuns într-un offshore şi în conturi din Israel.
Procurorii DNA susţin, în rechizitoriul că Avraham Morgenstern, reprezentant al SC Shapir Structures SRL a transferat mita de 175.000 de euro într-o altă societate controlată tot de el, Larton Consultant LTD, care la rândul ei a dat banii către Melici Management Inc., offshore în spatele căruia este Elan Schwartzenberg. Din offshore, banii au fost mutaţi în două conturi din Israel, deţinute de Radu Mazăre şi fratele său, Mihai Mazăre.
„În cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţin anchetatorii.
„Suma de 175.000 de euro a plecat din contul societăţii Shapir Structures la data de 16.08.2011 cu justificarea de onorariu de succes pentru proiectul construcţiei Campusului Social Henri Coandă. La data de 13.09.2011 şi 06.12.2011, banii intră în conturile personale ale fraţilor Radu şi Mihai Mazăre”, se arată în rechizitoriul DNA, obţinut de Termene.ro.
Comisii rogatorii în paradisurile fiscale
Procurorii au refăcut traseul şpăgii, după ce au făcut investigaţii în ţară şi în străinătate.
DNA a făcut comisii rogatorii în patru state: trei anchete în Liechtenstein, care a refuzat să le dea procurorilor informaţii despre firma controlată de Elan Schwartzenberg, o comisie rogatorie în Cipru, alta în Austria şi încă două în Israel, unde autorităţile le-au răspuns de abia după un an, fapt ce a întârziat ancheta.
Aşa au descoperit că unicul asociat al societăţii Shapir Structures S.R.L. era societatea Larton Consultants LTD, deţinută de Avraham Morgenstern. Larton Consultants este o societate cipriotă cu conturi deschise in Cipru.
Procurorii au aflat şi că Emilian Schwartzenberg era beneficiarul real al societăţii Melici Management inc, firmă înmatriculată în insulele Virgine, care avea deschise conturi in Liechtenstein.
Autorităţile din Liechtenstein au refuzat să dea alte informaţii despre conturile lui Elan Schwartzenberg. Anchetatorii au primit detalii doar despre conturile deţinute de Radu Mazăre în Israel.
Firma, menţionată şi în PanamaPapers
Offshore-ul omului de afaceri Elan Schwartzenberg este menţionat şi în PanamaPapers, în documentele obţinute de RiseProject. Documentele PanamaPapers arată și că Elan Schwartzenberg a înființat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca, aşa cum scriu jurnaliştii de la RiseProject.
În arhiva Mossack Fonseca se regăsesc documente legate firma offshore înregistrată în 2 ianuarie 1998 în Insulele Virgine Britanice, în aceeași perioadă cu Blue Ribbon Asstes LTD și Garthmore Management – alte două căsuțe poștale comandate de Elan Schwartenberg prin intermediul casei de avocatură panameze și folosite ca paravan în afaceri din România, susţine RiseProject.
„Elan este prietenul meu şi este de notorietate lucrul ăsta, îl ştiţi cu toţii. Eu am împrumutat un cetăţean grec acum 10-12 ani, este şi în declaraţia de avere. Creanţa pe care o avea grecul a fost preluată de Elan Schwartzenberg”, a declarat presei Radu Mazăre.
Afacerea „Cartierul pentru săraci”
Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în declaraţii şi luare de mită, alături de fratele său, Alexandru Mazăre şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
Anchetatorii susţin că fostul primar al Constanţei a dat cu dedicaţie contractul pentru construcţia cartierului pentru săraci din oraş. Lucrarea de construcţie a ajuns la afaceristul israelian, după ce acesta i-a dat mită lui Radu Mazăre. Acum procesul este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe