Fosta judecătoare a Tribunalului Harghita, Elena Poiană, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Alba, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În anul 2015, magistrata Elena Poiană, judecător în cadrul Tribunalului Harghita, a pretins de la o persoană suma de 10.000 lei, pentru a dispune soluționarea favorabilă a contestației formulate de două persoane arestate preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Judecătoarea s-a asigurat de disponibilitatea denunțătorului de a remite suma de bani. Asadar, la data de 20 august 2015, judecătorul Poiană Elena a admis contestația respectivă pe care a desființat-o și a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar. De asemenea, magistrata a dispus punerea în libertate a celor doi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Alba Brașov, cu propunere de a se menține măsura preventivă.
Această etapă reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație în care nu poate înfrângerea principiului prezumției de nevinovăție.
Elena Poiană ar fi acceptat banii în schimbul înlocuirii măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. Preţul efortului magistratei ar fi fost de 10.000 de lei. Fapta de corupţie ar fi fost comisă în luna august, anul 2015. Pe atunci, Poiană era judecător la Tribunalul Harghita.
Procurorii au interceptat-o pe judecătoarea Elena Poiană în timp ce negocia suma cu rudele unuia dintre tâlhari, Ferencz Alfred Baricz.
Judecătoarea încerca să convingă interlocutorul că este mult mai bună oportunitatea de a-i da ei banii decât să plătească un avocat care nu poate garanta că va avea câştig de cauză în instanţă. Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop sunt cei doi suspecţi pentru care magistratul negocia măsura preventivă, au intrat mascaţi peste doi bătrâni, i-au legat și au turnat benzină cu scopul de a le da foc.
Cei doi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie calificată. Măsura arestului preventiv fusese menţinută de judecătorul de cameră preliminară în 17 august 2015. Dosarul în care sunt implicați cei doi suspecți, poate fi vizualizat pe Termene.ro, modulul DOSARE, aici.
Elena Poiană le-a explicat rudelor suspecţilor că pentru fapte de care sunt acuzaţi cei doi nu se dispune măsura controlului judiciar. Doar familia lui Ferencz Alfred Baricz i-a dat banii magistratei.
Judecătoarea a eliberat amândoi suspecţii ca să nu dea de bănuit, așa că pe 20 august Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop au fost plasaţi sub control judiciar.
Traseul dosarului magistratei Elena Poiană poate fi vizualizat AICI.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe