Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat parchetul, pentru conflict de interese penal în cazul directorului Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale, Transgaz S.A. Mediaş, Ioan Rusu, după ce acesta a semnat mai multe acte în favoarea unei societăţi pe care o controla.
ANI a descoperit că Ioan Rusu a semnat, în 19 iulie 2012 şi în 2 aprilie 2013, două hotărâri de Consiliu de Administraţie la Transgaz Mediaş, prin care a aprobat sponsorizarea activităţii Clubului de sport Gaz Metan Mediaş. Culmea,  spun inspectorii ANI, Ioan Rusu este membru al consiliului director al clubului, iar ginerele său este antrenor secund al echipei de baschet.
„De asemenea, Ioan Rusu a semnat la aceleaşi date și contractele de sponsorizare, în valoare totalã de 4.200.000 lei, încheiate de Transgaz S.A. Mediaş  în calitate de sponsor cu clubul sportiv”, susţine Agenţia Naţională de Integritate.
Prin aceste sponsorizări, ginerele lui Ioan Rusu a încasat de la asociaţia sportivă, timp de patru ani, în perioada 2011-2015, venituri în valoare totală de peste 100.000 de lei. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate spun că deciziile luate în calitate de director au avut la bază interese personale de natură patrimonială.
Mai mult, în calitate de Director General, Ioan Rusu a atribuit un contract de achiziţie publică în beneficiul societăţii S.C. BAT Mediaș S.A.. ANI susţine că Rusu şi acţionarul majoritar al societăţii BAT s-au aflat în ultimii cinci ani în raporturi de muncă. În baza acelui contract, S.C. BAT MEDIAȘ S.A. a încasat de la S.N. Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș suma de 994.690 de lei fãrã TVA, potrivit ANI.
BAT MEDIAS S.A.   CUI 2580508   Termene.ro
„Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, legislația privind conflictul de interese atât în materie administrativã în raport cu dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 cât și în materie penalã, în raport cu dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã.”, se arată în sesizarea Agenţiei.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş, iar procurorii vor verifica dacă se confirmă acuzaţiile de conflict de interese, prevăzute de art 301 din Codul Penal al României. Ioan Rusu a depus la dosarul ANI un punct de vedere, în apărare.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe