Directorii executivi din România sunt printre cei mai optimiști din regiune, 63% dintre ei așteptându-se la o îmbunătățire a situației economice în 2016, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanță KPMG.
“Politicile fiscale ocupă un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali și se așteaptă ca guvernele să simplifice sistemul de plată a impozitelor și procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii și managerii care au participat la sondaj. În plus, s-a exprimat foarte clar preferința pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal față de sistemul progresiv de impozitare a veniturilor,” a spus într-un comunicat Ramona Jurubiță, Partener Coordonator al Serviciilor de Asistență Fiscală & Legal, KPMG în România și Moldova.
Majoritatea respondenților (55%) consideră că dezvoltarea infrastructurii ar trebui să aibă întâietate anul viitor, alte priorități, în opinia lor, fiind educația și inovarea, urmate de sănătate.
98% dintre respondenții din România au indicat că economia subterană constituie o problemă. Treizeci și nouă la sută dintre respondenți au spus că evitarea impozitării prin neindicarea veniturilor reale este principala sursă de îngrijorare, urmată de salariile nedeclarate (23%) și frauda de TVA (21%).
Investițiile joacă un rol vital în păstrarea competitivității, potrivit unui procent de 66% dintre participanții la sondaj, care au menționat că societățile lor și-au planificat investiții pentru perioada cuprinsă între 2016 și 2018.
Doar 31% din respondenți au răspuns că cifra de afaceri a companiei lor depinde de fonduri UE sau de achiziții publice în cadrul proiectelor finanțate din fonduri UE. Un alt aspect relevat de sondaj este că, deși România nu a exprimat un angajament ferm de adoptare a monedei euro, liderii de afaceri din România prezintă un nivel de încredere în evoluția pozitivă a euro mai mare decât al respondenților din celelalte țări din regiune.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe