Directorul Sucursalei Târgu Mureş a Romgaz şi alţi trei şefi din societatea de stat sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a primit pentru sine sau pentru alţii un folos necuvenit. (comunicat de presă)
Procurorii îi acuză pe cei patru că, din banii Romgaz, au efectuat o lucrare de mutare a unor conducte, pentru a ajuta o societate privată să construiască un complex rezidenţial în Târgu Mureş. Ca să justifice lucrarea, conducerea Romgaz a invocat presupuse emanaţii de gaze. Astfel, a scutit de la plata lucrării asocierea formată din societatea SC CONTRANSCOM BENȚA SRL şi Primăria TÂRGU MUREŞ. Firma, reprezentată de Remus Benţa, urma să construiască 294 de apartamente pe un teren primit de la primărie, iar lucrarea trebuia să fie gata în 5 ani.
CUM A AJUNS ROMGAZ SĂ FACĂ LUCRAREA DIN BUGETUL PROPRIU
Potrivit informaţiilor obţinute de termene.ro din anchetă, în anul 2014 lucrările de deviere a celor 3 conducte de gaz care treceau prin zona unde urma să fie ridicat cartierul rezidenţial nu erau realizate, deşi obligaţia revenea asocierii SC CONTRANCOM BENȚA SA – Primăria Tg. Mureș. Trecuseră deja câţiva ani de când începuseră construcţiile, însă societatea nu şi-a respectat obligaţiile, iar autorizaţiile urmau să fie suspendate.
În consecinţă, şefii SNGN Romgaz Sucursala Tg. Mureș, respectiv directorul sucursalei Avram Pantelimon, directorul tehnic Ștefan Ioan, șeful Serviciului Proiectare Tiberiu Olaru și șeful Secției Sîngeorgiu de Mureș Mincan Emil Valentin au hotărât ca lucrarea să fie realizată din bugetul propriu al societății naționale, fără justificare tehnico-economică şi fără respectarea legislației, susţin procurorii. Ca lucrarea să fie justificată în acte, conducerea Romgaz a invocatpresupuse defecte și emanații de gaze la cele trei conducte de aducțiune.
Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a directorilor şi susţin că „Starea de pericol este accentuată de faptul că sumele utilizate, în efectuarea acestor lucrări ce nu trebuiau realizate de către societatea națională, sunt impresionante, peste 145.000 lei; acest fapt este de natură să producă indignare la nivelul societăţii dat fiind că sume importante din banii societății naționale de gaze sunt cheltuite în mod netransparent și în interesul privat al unor persoane juridice”.
SOCIETATEA BENEFICIARĂ, CIFRĂ DE AFACERI DE 35 MILIOANE DE LEI
Proprietarul societăţii care a beneficiat de ajutorul ilegal al directorilor Romgaz, Remus Benţa, deţine, potrivit datelor disponibile pe Termene.ro, 8 societăţi comerciale pe numele său.
SC CONTRANCOM BENȚA SA are, potrivit datelor de la registrul comerţului, pe care le găsiţi pe www.termene.ro, o cifră de afaceri de 35 de milioane de lei în anul 2014, cu peste 200 de angajaţi. În plus, societatea privată a înregistrat în anul 2014 un profit considerabil, de aproape 17 milioane de lei. Astfel, compania deţinută de Remus Benţa a recuperate într-un singur an zeci de milioane de lei, pentru că în anul 2013 pierderile societăţii de construcţii ajungeau la 42 de milioane de lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe