Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC), care încearcă din 2012 vânarea mall-urilor neperformante construite pe piaţa locală, a anunţat vânzarea mall-ului din Piatra-Neamţ. În plus, compania a primit avizul pentru listarea pe Bursa de la Johannesburg, Africa de Sud. 
De câţiva ani, dezvoltatorul GTC încearcă să scape de activele care generează pierderi. Printre ele se numără şi centrele comerciale dezvoltate la Piatra-Neamţ şi Arad sub brandul Galleria. Compania a vândut luna aceasta mall-ul Galleria din Piatra-Neamţ pentru suma de 2,7 milioane de euro, arată datele din raportul financiar pe primul semestru din acest an, remis Bursei de la Varşovia, astăzi, 24 august.
Cumpărătorul este firma Casa Suprema, cu activităţi în domeniul imobiliar, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET. Firma este controlată de Abdulwahed Nour-Ideen, cetăţean sirian, născut la Damasc.
Dezvoltatorul mai deţine astfel doar un singur mall construit în România, cel de la Arad, scos şi el la vânzare. Anul trecut, compania anunţa că a semnat un acord preliminar pentru vânzarea mallului din Arad, însă nicio tranzacţie nu a fost parafată.
GTC a vândut şi mall-urile din Suceava şi Buzău
În vara lui 2013, firma suceveană Primagra, care se ocupă de comerţul cu rulmenţi, a cumpărat mall-ul din Suceava.
A urmat apoi vânzarea mall-ului din Buzău, tranzacţie parafată în primăvara anului trecut. Cumpărătorul mall-ului este Grupul Eurosting, care activează în domeniul producţiei şi comercializării produselor de prevenire şi stingere a incendiilor.
Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzău, în septembrie 2008. În primăvara lui 2009 a fost inaugurat Galleria Suceava, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamţ a fost deschis la începutul lunii septembrie 2009. Investiţia a fost de 20 de milioane de euro. GTC mai deţine şi mallul Galleria din Arad, inaugurat în 2011
Valoarea activelor scoase la vânzare era la 30 iunie 2016 de 11,79 milioane de euro şi includea cele două mall-uri din România, dar şi  un teren în Polonia.
În luna aprilie a acestui an, compania a cumpărat două clădiri de birouri din Bucureşti, Premium Plaza şi Premium Point, pentru 32 de milioane de euro, achiziţie finanţată din sursele proprii ale grupului. Pe lângă aceste clădiri de birouri, GTC mai deţine şi turnurile gemene de lângă Romexpo, City Gate.
Compania deţine în Bucureşti clădiri de birouri cu o valoare de aproape 180 de milioane de euro, se mai arată în datele financiare ale companiei. Suprafaţa totală este de 63.000 de mp, iar gradul de ocupare este de 91%. GTC mai deţine proprietăţi comerciale în oraşele secundare ale României, cu o valoare de 3,9 milioane de euro, dar şi un stoc de terenuri în valoare de peste 13 milioane de euro.
GTC, prima compania poloneză care se listează pe Bursa din Africa de Sud 
Globe Trade Center (GTC), cu sediul la Varşovia, Polonia, a anunţat că Bursa de la Johannesburg a aprobat listarea activă a companiei. Compania, care deține și dezvoltă proprietăți comerciale în Polonia și în orașele din întreaga Europa Centrală şi Europa de Est, inclusiv România, este prima companie poloneză care se listează pe Bursa din Africa de Sud.
Aceasta este a doua listare a companiei, după prezenta pe Bursa de la Varşovia.
Şeful GTC, Thomas Kurzman, a declarat că portofoliul echilibrat al companiei, de 1,3 miliarde de euro, oferă un randament atractiv pentru investitori din Africa de Sud interesaţi de active de înaltă calitate în Polonia și din capitalele ţărilor unde mai deţine proiecte.
„Listarea noastră pe Bursa de la Johannesburg este un pas care permite strategiei noastre de a creste în mod semnificativ portofoliul nostru la peste 2 miliarde de euro în termen de 36 de luni, prin achiziții de valoare, îmbunătățirea activităților de dezvoltare și îmbunătățirea a activelor cu valoare”, spune Kurzman.
Bursa de la Johannesburg a acordat GTC o listare secundară de până la 460,22 milioane de acţiune pe segmentul imobiliar. Şeful companiei mai spune că deşi GTC nu a atras capital de la investitorii sud-africani cu această ocazie, crede că această listare va creşte lichiditatea şi comercializarea acţiunilor.
„Vom continua în mod activ să gestionăm actualele şi viitoarele proprietăţi comerciale din portofoliu pentru a creşte performanţa operaţională, să diversificăm în mod eficient riscurile şi să mărim veniturile din închiriere, în timp ce dezvoltăm proiecte de înaltă calitate”, mai adaugă Kurzman.
GTC operează pe pieţele din Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria şi are operaţiuni prin intermediul partenerilor şi în Republica Cehă.
La finele lui 2015, valoarea portofoliului companiei era de 1,3 miliarde de dolari, care genera venituri operaţionale nete de 84 de milioane de euro anual. În prezent, compania are în dezvoltare proiecte de retail şi birouri cu o suprafaţă de 82.000 de mp în Varşovia şi Belgrad. Dezvoltatorul ia în considerare dezvoltarea a a lort patru proeicte, pentru care lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în 2016/2017.
.
Știre Economica.net
 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe