Carnea și peștele sunt surse importante de proteine, vitamine, minerale și potasiu, așa că este important să fie păstrate în condiții optime pentru a-și păstra beneficiile. Nedepozitate corespunzător, pot dezvolta diferite bacterii, periculoase pentru sănătatea organismului tău. De aceea, în materialul de mai jos, vei afla cum să păstrezi carnea și peștele proaspăt, astfel încât să nu se altereze și să își păstreze gustul cât mai mult timp.

Cum se depozitează carnea

În primul rând, carnea trebuie depozitată în pungi de plastic, în partea de jos a frigiderului, ca să previi scurgerea sucurilor proprii peste alte alimente sau peste fructe și legume.

De asemenea, este important de reținut că o bucată de carne crudă nu trebuie păstrată în frigider mai mult de 3 – 4 zile. Însă, în cazul cărnii tocate, sau a preparatelor derivate din aceasta (cârnați proaspeți, mici sau burgeri necopți), intervalul este mai redus. Acestea nu trebuie păstrate la frigider mai mult de 1-2 zile. Același lucru este valabil și în cazul ficatului sau al pipotelor. Pe de altă parte, carnea de porc, vită sau miel rezistă mai mult la frigider, decât cea de pui sau de curcan. Dacă nu reușești să gătești carnea în intervalul recomandat, ar fi mai bine să o congelezi, după ce ai sigilat-o, în prealabil, într-o pungă de plastic.

Cât timp se păstrează carnea la congelator

De obicei, congelarea cărnii îi poate prelungi valabilitatea pentru încă șase luni. Carnea crudă poate rezista într-o combină frigorifică până la șase luni, iar carnea gătită se poate păstra la congelator pentru un interval de patru luni. Însă, după ce ai dezghețat carnea, nu este recomandat să o bagi din nou în congelator. 

Cum se depozitează carnea preparată termic

Carnea preparată termic, prin fierbere, prăjire sau coacere, nu ar trebui păstrată la frigider mai mult de 4 zile, fiindcă poate dezvolta diferite bacterii. În cazul mezelurilor, cum ar fi crenvurștii, cârnații afumați sau șunca presată, află că acestea pot fi păstrate la frigider cel mult o săptămână, după deschiderea ambalajului. Dacă sunt sigilate, ele rezistă chiar și două săptămâni la frigider.

Cum se depozitează peștele

După ce a fost cumpărat, peștele proaspăt se curăță cât mai repede de intestine, care se alterează cel mai repede. După ce l-ai curățat, șterge-l ușor cu un șervețel de hârtie și acoperă-l cu o folie de plastic sau pune-l într-un recipient închis, ca să nu intre în contact cu alte alimente. Apoi, depozitează-l la rece, la o temperatură de maxim 5 grade C, timp de o zi sau două. Apoi, gătește-l și consumă-l, ca să eviți  alterarea lui. Dacă nu îl mănânci în cel mult două zile, ar fi indicat să îl congelezi.

Cât timp se păstrează peștele la congelator

În cazul peștelui gras, cum ar fi scrumbia, macroul, crapul sau somnul, perioada de păstrare la congelator este de maximum trei luni, la o temperatură de -18 grade C sau mai puțin. În schimb, peștele slab (carasul, șalăul, știuca, bibanul sau codul), se poate păstra la congelator pentru șase luni, dacă temperatura este constantă.

Înainte de a pregăti peștele pentru gătire, este recomandat să te speli bine pe mâini, cu apă și săpun. Apoi, după ce ai terminat, curăță cu apă caldă și detergent toate ustensilele folosite. 

Dacă vrei să gătești peștele la picnic, păstrează-l într-o ladă frigorifică, până în momentul gătirii și ține lada la umbră, acoperită cu un capac.

Acestea sunt, așadar, aspectele de care trebuie să ții cont dacă vrei să depozitezi corect carnea de pui, vită sau porc sau peștele proaspăt. Este important ca mezelurile, carnea și peștele să fie păstrate în condiții speciale, la temperaturi potrivite, pentru a-și păstra gustul, prospețimea și savoarea, cât mai mult timp. 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe