Ieri, Tribunalul București a amânat pentru 3 decembrie o decizie cu privire la falimentul Astra Asigurări, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu (Vezi aici). Cererea fusese formulată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
La sfârșitul verii, 1,8 milioane de români aveau 2,5 milioane de polițe la Astra. Dintre acestea, 840.000 erau polițe RCA la (Câți români sunt asigurați RCA la Astra Asigurări ). Declanșarea procedurii de faliment, în luna august a acestui an, i-a pus într-o situație dificilă mai ales pe șoferii care ar avea dreptul să beneficieze de repararea mașinilor, după ce-au fost implicați în accidente cu proprietarii asigurați de către Astra. Majoritatea atelierelor de reparații auto refuză să preia mașini în baza polițelor firmei, întrucât știu că recuperarea banilor e un proces lung și complicat.
ASF a publicat un ghid pentru clienții și păgubiții Astra (Ghid Consumatori – ASTRA), care include și o schemă grafică a etapelor de parcurs după încheierea redresării financiare a societății.
Cu ajutorul bazei de date accesibile prin Termene.ro, ce cuprinde informații la zi despre firmele din România, am verificat situația companiei.
Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. figurează în prezent cu 52 de administratori persoane fizice (între care Dan Adamescu și fiul său, Bogdan), cărora li se adaugă firmele Deloitte Audit SRL, Epsilon Estate Provider SRL și The Nova Group Investments Romania SA (ultimele două controlate tot de Adamescu). În februarie, omul de afaceri a fost condamnat de către Curtea de Apel București la patru ani și jumătate de închisoare. În prezent, dosarul său se află la Curtea Supremă, pentru o decizie definitivă.
astra_1
În 2011, ultimul an pentru care există informații depuse despre activitatea sa financiară, societatea figurează cu creanțe de 718,7 milioane de lei și conturi la bănci de 15,4 milioane de lei. La momentul respectiv, Astra avea 1.763 de angajați.
Pe fondul problemelor legate de falimentul firmei, Astra figurează în prezent ca parte în 46.265 de dosare în instanță.
Are datorii la bugetul de stat de 269.839 de lei, obligații la bugetul asigurărilor sociale de stat de 669.667 de lei, precum și câte 23.061 de lei pentru asigurările de sănătate, respectiv șomaj. Pentru recuperarea acestor sume, a fost începută procedura de executare silită.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe