Mintea lui Filippo zbârnâia. În cel mai emoționant moment al vieții lui, punea în ordine logică informații într-o încercare de a proiecta cel mai posibil scenariu de peste 30 de ani. Adică atunci copilul său, despre care tocmai aflase că se va naște, va fi adult. Știa clar câteva lucruri.

Primul: Peste 30 de ani, vor fi meserii despre care habar n-avem acum. Undeva între 65 și 85% din meseriile viitorului apropiat nici măcar nu s-au inventat încă.

Al doilea: Oricare ar fi noile meserii, se vor învârti în jurul tehnologiei. Să înțelegi tehnologia precum un creator al ei și nu ca un consumator oferă oricui avantaje zdrobitoare.

Al treilea fapt: până în 2020 (ca mâine adică), mai mult de 50 de miliarde de dispozitive IT vor fi în circulație. Și mai puțin de 1% din cei care le vor folosi vor avea habar cum funcționează.

Concluzie: Pentru un copil, ABC-ul de programare este la fel de important precum cititul, scrisul și socotitul

Sigur, e foarte posibil ca, în așteptarea bebelușului, Filippo să se fi gândit și la nume de copil, la culoarea camerei și la alte lucruri care îi copleșesc, de regulă, pe viitorii părinți. Dar pentru el altceva era mult mai important. Era important să inventeze ceva care să îl învețe pe un copil de trei ani să programeze. Și să nu fie gadget, ci jucărie. Clasică. De lemn!

Designer și antreprenor, Filippo Yacob și un prieten de-ai săi au inventat robotul din lemn care învață copiii să programeze. Și asta fără ca jucăria să aibă măcar un element digital. Ideea era revoluționară, jucăria la fel, dar nu erau bani. N-aveau bani nici măcar pentru prototip.

Și-atunci, și-au urcat ideea pe Kickstarter. Ce e Kickstarter? Una dintre cele mai mari, mai puternice platforme de strângere de fonduri din lume. Crowdfunding-ul e fabulos: ai o idee seducătoare? O spui și, dacă îi cucerești pe oameni, îți dau bani ca să o transformi în realitate. Și poate fi orice: visezi să faci ocolul lumii în șlapi roz și îți spui convingător povestea? Ai toate șansele să găsești finanțatori. Ești inventator, vrei să îmbunătățești viețile celorlalți și spui convingător povestea invenției tale? Ai toate șansele să devii milionar. Iar milionar e cuvântul-cheie care ne întoarce la Filippo, personajul principal al poveștii noastre.
În prima fază, a strâns rapid bani pentru prototip, iar când acesta a fost gata, s-au întors pe Kickstarter – de data aceasta cu o campanie pentru o afacere. Au strâns rapid aproape 1,6 milioane de dolari. Au donat bani oameni din 96 de țări. Au mai făcut o campanie și au mai strâns 1 milion de dolari. Cubetto, robotul care îi învață pe copii să programeze când ei abia știu să vorbească, e pe locul 1 la strângeri de fonduri e Kickstarter, la categoria proiecte de educație.

Acum, compania lui Filippo – Primo Toys – are 16 angajați și a produs și trimis în lumea largă 20.000 de roboți care îi învață pe pici să programeze. Poți găsi un Cubetto oriunde: în case, școli, grădinițe din peste 100 de țări.

Povestea lui Filippo este despre forța unei idei bine spuse și extraordinarele oportunități moderne. Pentru că există de-adevăratelea bani gratis. Crowdfunding-ul este o industrie de multe miliarde de dolari care crește exponențial și care schimbă deja vieți, comunități, societăți și economii.

Sunt două modele mari de crowdfunding. Primul este cel bazat pe donații, iar celălalt este unul de investiții. De la cel dintâi a pornit totul. Acum, găsești platforme și site-uri de strângeri de fonduri pentru orice piață, pentru orice nișă. Oamenii de afaceri folosesc alte site-uri decât muzicienii, muzicienii caută bani altundeva decât inventatorii, iar inventatorii nu se duc pe platforme unde găsești militanți pentru cauze nobile în căutare de fonduri.

Crowdfunding-ul a revitalizat artele într-o perioadă în care finanțatorii publici schimbă vorba când aud de ele. Dar poate că unul dintre cele mai mari beneficii ale acestui tip de finanțare este că i-a adus împreună pe antreprenori și pe filantropi, mai ales când cei din urmă n-au neapărat resurse inepuizabile. Pe oamenii cu bani și pe cei cu idei. Este el însuși un angel investor cu puteri supersonice. Și cu fonduri, teoretic, nelimitate!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe