Pătrunjelul poate fi consumat în preparate culinare sau sub formă de suc. Indiferent de modul în care alegem să îl integrăm în meniul zilnic, acesta ne oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. 

Pătrunjelul este de nelipsit din bucătăriile libanezilor, care îi adaugă în foarte multe dintre mâncărurile lor specifice. Alături de o abundență de fructe, legume, pește și alte ingrediente proaspete, lipsite de grăsimi, pătrunjelul se numără printre ingredientele preferate ale libanezilor. 

Pătrunjelul, ingredientul principal pentru un mezze savuros 

Nu este de mirare că libanezii iubesc pătrunjelul; acesta este folosit deseori în pregătirea preparatelor pentru mezze. Ce este mezze? O selecție de gustări de porți mici care cuprinde, printre altele, salate, murături, dipuri și gustări servite împreună cu khibbiz, o pâine cu origini arăbești. Cu alte cuvinte, am putea spune că mezze este similar tapas-urilor spaniole. Mezze poate include aproape orice, de la produse de patiserie, până la antreuri. Totuși, printre cele mai populare mâncăruri care se regăsesc pe platourile libanezilor se numără salata Tabbouleh, cunoscută și ca salată bulgur sau ca salată orientală de pătrunjel. Așa cum putem intui chiar din denumirea preparatului, ingredientul vedetă al acestuia este pătrunjelul. Pentru a o pregăti acasă, mai ai nevoie și de alte ingrediente, cum ar fi: roșii, zeamă de lămâie, ulei de măsline, rodie și, desigur, bulgur opărit. 

Dacă vrei să te bucuri și tu de astfel de bunătăți dar nu te pricepi la gătit, comandă mâncare libaneză acasă în București. Salata orientală de pătrunjel poate fi consumată ca fel principal sau ca aperitiv, alături de humus ori falafel. De asemenea, Tabbouleh se poate servi și cu lipie.

Beneficiile pătrunjelului

Pătrunjelul este folosit la asezonarea multor feluri de mâncare, nu de puține ori doar grație rolului său decorativ. Totuși, acesta este un adevărat aliat al sănătății noastre, având o mulțime de beneficii pentru organism. Consumat sub formă de suc, pătrunjelul este un remediu extrem de puternic. Iată care sunt efectele benefice ale acestuia: 

 • Îmbunătățește funcționare tiroidei și a glandelor suprarenale;
 • Menține sănătatea sistemului ocular;
 • Detoxifică organismul;
 • Combate efectul de balonare;
 • Reduce pofta de mâncare și combate senzația de foame, facilitând pierderea kilogramelor nedorite;
 • Are efect diuretic, împiedicând retenția de apă;
 • Menține echilibrul zahărului din sânge. 

Fiind un ingredient cu proprietăți foarte puternice, sucul de pătrunjel trebuie consumat cu prudență. Este recomandat să consumăm maxim 60 de ml de suc de pătrunjel. Pentru efecte maxime, medicii ne recomandă să îl bem înainte de oricare dintre mesele principale ale zilei. 

Frunzele de pătrunjel consumate crude oferă și ele beneficii pentru sănătate, respectiv:

 • Combat icterul;
 • Îmbunătățesc procesele digestive;
 • Ajută la dizolvarea calculilor renali;
 • Sprijină sistemul imunitar, datorită conținutului bogat în vitamina C, clorofilă și vitamina B12. 

Având în vedere toate aceste beneficii, dar și aroma acestuia, nu este de mirare că libanezii adoră pătrunjelul. Dacă vrei să aduci specificul preparatelor din Liban în bucătăria ta, îți recomandăm să alegi salata Tabbouleh, simplu de preparat și foarte sănătoasă.  

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe