Trăim cu toții vremuri grele, marcate nu doar de răspândirea galopantă a noului coronavirus, ci și de repercusiunile economice ale acestei crize mondiale. Chiar dacă sfera de business resimte din plin efectele distanțării sociale, adică acest instrument ce poate minimiza riscul îmbolnăvirilor la nivel național, companiile continuă să caute oameni, iar candidații continuă să participe la interviuri de angajare, chiar dacă acestea se susțin mai nou în fața unui webcam. 

Oamenii au capacitatea de a se adapta oricărui scenariu, indiferent de gravitatea acestuia, așadar, interviurile online (chiar dacă se opun dogmelor-standard de HR, vizavi de susținerea acestor discuții) sunt astăzi mai firești ca niciodată. Ai de susținut un astfel de interviu? Vrei să te angajezi chiar în timpul pandemiei de coronavirus? Iată cum trebuie să gestionezi o astfel de întâlnire, chiar din siguranța propriului tău cămin: 

  1. Pregătirea este esențială 

Interviurile pe care le susții online îți oferă avantajul de a putea lucra la un setup benefic ție: lumina de care dispui, decorul din spate, poziția ta vs webcam, calitatea sunetului. Nu doar că pregatirea (de altfel, ca în cazul oricărui alt tip de interviu) este importantă, însă în acest caz, îți garantează timpul și spațiul prin care poți câștiga din start bile albe, în fața celor cu care discuți. 

  1. Grija pentru aspectul decorului

Ține interviul în acel colț de cameră ce poate propune cel mai potrivit decor pentru a lăsa o impresie bună. În primul rand, scapă de lucrurile inutile din fundal, ce pot atrage în mod involuntar atenția asupra lor: poze cu cei dragi, obiecte de igienă personală, postere cu trupa ta preferată de metal etc Găsește-ți un loc în casa în care lumina nu bate din spate, astfel încât tu să nu fii altceva decat un contur întunecat. Testează înainte unghiul de focalizare al webcam-ului, astfel încât acesta să cuprindă o porțiune restrânsă din fundal, dar care să te cuprindă în totalitate. 

  1. Lucrează la imaginea ta  

Mai întâi de toate, caută un soft ce poate edita în timp real imaginea pe care angajatorul tău o primește pe display: culoare, luminozitate, contrast etc. Lucrează la setările webcam-ului, astfel încât aceasta să poată genera o imagine clară, dictată de nuanțe și lumini foarte bune. Nu uita că ești la un interviu, iar viitorul tău poate depinde de prestația ta în cadrul acestuia. Prestație ce se bazează foarte mult și pe îmbrăcămintea pe care o porți. 

  1. Fii familiar cu tehnologia utilizată 

Indiferent de softul pe care îl utilizezi în cadrul acestei videoconferințe – Skype, Hangouts, Zoom – învață dinainte cum funcționează aceasta: verifică ce face fiecare comandă descoperită în interfață; află unde sunt localizate butoanele care te pun automat pe Mute, sau care îți închid automat camera; asigură-te că nu ai nevoie de niciun plug-in pentru ca programul respectiv să ruleze pe terminalul utilizat în cadrul acestui interviu online; în cazul în care angajatorul îți propune utilizarea unui soft intern cu care nu te-ai mai intersectat până în momentul respectiv, nu te sfii să pui întrebări, vizavi de modul în care acesta funcționează. În fond, miză ta este ca interviul online să decurgă fără absolut niciun fel de problema. 

  1. Tehnologia utilizată poate da greș

Dacă sunt probleme de conexiune, mai ales unele ce țin chiar de programul utilizat, îți recomandăm să rămâi calm. Pot apărea anumite discontinuități ce nu țin absolut deloc de expertiza ta: decalaje sunet-imagine, întreruperi subite ale transmisiunii etc În cazul în care te confrunți cu astfel de situații, iar tu nu ai putut înțelege o anumită întrebare pusă de angajator, fii calm și roagă-l pe acesta să repete. Mai mult decât atât, anunță-ți interlocutorul că dorești să oprești pentru moment această legătură, pentru a reintra în dialog cu acesta, deoarece întâmpini dificultăți ale programului utilizat. Nu răspunde la întrebări pe care nu le-ai înțeles așa cum trebuie, pentru că te poți expune în fața unor situații stânjenitoare, ce pot influența decizia angajatorului tău. 

Intră chiar acum pe Bestjobs și vezi care sunt ultimele anunțuri de angajare din domeniul tău de interes! Aplică în cel mai simplu mod posibil și pregătește-te de eventualitatea unui interviu susținut online, respectând indicațiile pe care noi și le-am oferit puțin mai sus! 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe