Am crezut că am intuiție, că mă pricep la oameni. Am crezut, până când un client pe care îl respectam, cu care aveam un contract solid, nu mi-a mai plătit facturile.

 

Nu înțelegeam ce mi se întâmplă, pentru că aveam un contract bun, aveam dovada serviciilor prestate, iar clientul… clientul era imaginea corectitudinii de la aparență până la comportament. Cel puțin până atunci.

 

Îmi doream prea mult să fac vânzarea

John este prietenul meu de peste 20 de ani. A lucrat pentru guvern mai toată viața. A participat la negocieri cu sindicaliști, directori de companii, șefi de corporații, membri ai guvernelor noastre și ai unor guverne străine.

 

”Negociatori profesioniști, amatori, hoți mari și escroci mărunți, i-am văzut pe toți”, mi-a zis el clătinând paharul cu whisky și gheață pe terasa casei lui, unde m-am dus să-mi vărs frustrarea.

 

”Te-a prostit, mi-a spus el. Te-a prostit pentru că îți doreai prea mult să faci vânzarea și pentru că ai prea multă încredere în capacitatea ta de a citi oamenii.”

 

Înainte să ajung eu, John petrecuse câteva minute investigând firma și știa deja despre ea mai multe decât mine: avea o situație financiară precară. Crescuse mult, dar indicatorii financiari se deterioraseră în fiecare an. Mai mult, acționarii erau implicați în alte afaceri, care mergeau prost.

 

Pe rolul instanțelor din București erau deschise mai multe acțiuni îndreptate împotriva lor. Petenții erau clienți și furnizori, inclusiv o bancă și o firmă de leasing.

 

Cum să recunoști un escroc

Directorul de operațiuni, omul meu de legătură din firma cu pricina, era unul dintre acționari. Îmbrăcat business, poate un pic prea elegant pentru un constructor, cu limbaj de absolvent de masterat, părea coborât direct din filmele americane cu agenți de bursă. Simțeam că avem o legătură, ca de la profesionist la profesionist, că putem realiza ceva împreună, ceva cu care să ne mândrim fiecare.

 

”De unde știi că am fost escrocat?”, am încercat eu pentru ultima dată să-mi salvez onoarea rănită.

 

”Dacă arată ca o rață, merge ca o rață și măcăne, mi-a zis John, atunci probabil că e rață!”

 

John mi-a spus apăsat că am fost escrocat. Există elemente ale modului de operare al acestor indivizi, pe care ar fi trebuit să le recunosc:

 1. Afacerea pe care ți-a propus-o era excepțională, una care ți-ar fi influențat cariera în caz de reușită. Dar n-ai semnat pentru asta, a ținut John să-mi atragă atenția. Ai semnat un contract mai mic. Marea afacere a fost doar o momeală.
 2. Investiția ta inițială era mică, așa încât raportul risc/răsplată înclina în favoarea potențialului câștig. Aici a stimulat lăcomia ta și ți-a adormit rațiunea, o tehnică standard.
 3. Cumpărătorul s-a aliniat personalității tale și stilului tău de viață ca să-ți risipească orice bănuială. Te-a flatat și ți-a plăcut asta.
 4. Are posibilitatea să conteste serviciile tale ca să justifice neplata lor, iar un eventual litigiu în justiție va costa mai mult decât renunțarea la plată, chiar și în ipoteza în care vei câștiga. Adică ai semnat un contract prost, probabil pe draftul sugerat de el.

 

Câteva reguli simple ca să nu fii tras pe sfoară

 1. Nu te abați de la procedura de contractare, indiferent de afacere. Dacă nu ai o procedură de contractare, atunci va trebui să-ți redactezi una.
 2. Nu faci contracte fără să investighezi partenerul. Cu cât contractul este mai mare sau riscul mai mare pentru firma ta, cu atât investigația trebuie să fie mai amănunțită.
 3. Contractul nu este adesea o garanție suficientă. Plata în avans, plata pe stadii de lucru, biletele la ordin, scrisorile de credit sunt garanții mai bune decât cuvântul scris.
 4. Fii atent la afacerile prea bune, cu raport risc/răsplată neobișnuit, pentru că acestea pot ascunde capcane mari.

 

Soluția Termene.ro

Este practic imposibil să faci o investigație serioasă fără acces la surse de informații publice și private. O analiză completă a unei firme presupune vizite la Registrul Comerțului, căutări de mențiuni în Monitorul Oficial, căutări pe portalul Just.ro și pe alte surse juridice pentru litigii, căutări în presă, obținerea datelor financiare de la Ministerul de Finanțe și altele. Pentru unele surse e necesară plata pentru acces, nu pot fi accesate gratuit.

 

Cu Termene.ro, ai toate aceste informații incluse în abonament, cu un singur cost. În plus, toate cele 36 de tipuri de date despre companii sunt centralizate într-un singur loc, în platformă:

 1. Informații financiare actualizate permanent
 2. Analize financiare și de bonitate
 3. Date despre modificările de acționariat și alte decizii ale consiliilor de administrație ale companiilor
 4. Date despre litigiile din justiție
 5. Date despre comportamentul de plată etc.

 

Legendarul investitor și filantrop american Warren Buffett spunea: ”Prima regulă ca să faci bani este să nu pierzi bani. A doua regulă este să nu uiți niciodată prima regulă”.

 

Începe chiar de azi să nu mai pierzi bani: fă-ți un cont gratuit pe platforma Termene.ro!

 

Începe gratuit!

 

Timp de opt zile, ai acces la toate modulele din platformă, după care poți decide care dintre abonamentele disponibile se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Mai mult chiar, poți să-ți configurezi un abonament personalizat împreună cu unul dintre consultanții Termene.

 

Și niciodată, dar niciodată, nu te abate de la a doua regulă a lui Warren Buffet!

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe