Celebre în întreaga lume, cocktailurile sunt rezultatul mixurilor delicioase dintre băuturi alcoolice, sucuri de fructe savuroase și alte condimente inedite. Unii barmani au dus prepararea lor la nivel de artă, însă oricine poate urma câteva reguli simple și câteva rețete pentru a obține cocktailuri gustoase, perfecte pentru a schimba în bine starea oricărei persoane.

Pe lângă ingredientele de care ai nevoie, ustensilele și paharele sunt foarte importante. Care sunt regulile de care trebuie să ții cont atunci când prepari un cocktail? Citește în continuare și vei afla.

Ustensile și pahare

Pentru prepararea și servirea cocktailurilor este necesar să ai la îndemână o serie de ustensile, precum sunt:

 • Shaker –  Shakerul european clasic metallic cuprinde un pahar, un capac cu strecuratoare și un bușon. Shakerul american în schimb, este alcătuit din două conuri de aceeași mărime. Cel mai ușor, dar și recomandat de folosit este shakerul clasic european.
 • Pahar de amestec – este folosit de persoanele care amestecă ușor băuturile înainte de a le turna în paharul de cocktail.
 • Blender – este necesar pentru băuturile care au ca ingredient de bază piureul din fructe, dar și pentru omogenizarea băuturilor cu gheață zdrobită.
 • Paharele gradate – acestea sunt indispensabile pentru că fără ele nu vei putea măsura cantitățile de băutură prevăzute în rețetă.

Paharele potrivite pentru cocktail

Cele mai folosite pahare pentru servirea cocktailurilor sunt:

 • Collins – este un pahar înalt, îngust și cu pereți drepți. De regulă, are 300 de ml.
 • Hurricane – are 360 de ml și 480 de ml, este elegant și perfect pentru băuturile tropicale. Pina Colada este un cocktail potrivit pentru acest tip de pahar.
 • Margarita – este un pahar ideal pentru cocktailurile non-alcoolice.
 • Paharul de cocktail clasic – este conic, cu picior și are capacitatea de 150 sau 225 de ml.

Reguli de bază în prepararea cocktailurilor

Pe lângă faptul că trebuie să folosești numai bauturi originale, pentru a obține un rezultat bun trebuie să ai în vedere și  câteva reguli de bază cu care să începi prepararea cocktailului. 

Tipuri de gheață

Gheața este un ingredient esențial. În funcție de indicațiile rețetei, ai nevoie de cuburi, gheață spartă sau gheață pisată. Gheața spartă se obține punând cuburile într-o pungă  mai groasă și lovind-o cu un ciocan din lemn. Ideal este ca fiecare cub să fie spart în trei bucăți.

Gheața trebuie spartă sau zdrobită imediat înainte de preparare pentru că se va topi destul de repede.

Răcirea paharelor

Pentru răcirea paharelor urmează una dintre aceste metode:

 • Pune paharele în congelator, cu câteva minute înainte de folosire.
 • Umple paharele cu gheață pisată sau spartă pe care arunc-o înainte de a turna băutura.

Sfaturi de preparare a cocktailurilor

 • Nu amesteca în shaker sau în paharul de rezervă băuturile carbonate precum sunt șampania, berea, apa tonică sau sifonul. Acestea se adaugă în paharul de servire, ultimele.
 • Nu umple niciodată shakerul. Gheața și ingredientele au nevoie de spațiu de mișcare atunci când sunt amestecate.
 • Toarnă cocktailul în pahar și servește imediat ce l-ai preparat.
 • Ornamentele trebuie pregătite primele, înainte de a prepara cocktailul.
 • Spală ustensilele atunci când treci la altă rețetă pentru a nu amesteca culorile și aromele.

Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să obții cocktailuri inedite, perfecte pentru vara aceasta. Ingredientele principale pe bază de alcool le găsești în magazinul nostru Alcool Discount. 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe