Te simți deseori copleșit de volumul de muncă pe care îl ai și te temi constant să nu cumva să ratezi vreun termen limită? Sau ai uitat să faci ceva important?

Brian Tracy arată că acestea sunt simptomele lipsei de organizare. Cheia pentru a depăși haosul din activitatea ta stă în alcătuirea unei liste de activități. Listele de priorități reprezintă cheia eficientizării. Ele îți vor arăta tot ceea ce trebuie să faci, stabilind o ierarhie, de la cele mai importante task-uri până la cele mai puțin urgente.

Timpul este una din cele mai importante resurse și este unul dintre pilonii succesului. Organizarea eficientă a lucrurilor pe care le ai de făcut îți va reduce mult din timpul pierdut „în zadar”.

Cum să-ți organizezi eficient timpul

Începe cu ceea ce nu îți place

Îmbunătățirea abilităților organizaționale și prioritizarea task-urilor este o măsură a competențelor generale care se poate modela foarte ușor cu puțină voință din partea ta. Cu cât ai un plan mai bun, fie el și o simplă listă cu ceea ce trebuie să faci, cu atât îți este mai ușor. Secretul e să începi cu ceea ce nu îți place de pe listă. Apoi, mergi mai departe.

Unul dintre primele tale obiectivele ar trebui să fie prioritizarea task-urilor, să îți folosești abilitățile organizaționale astfel încât randamentul energiei tale mentale, emoționale și fizice să fie la un nivel maxim.

Ai nevoie doar de 10 – 12 minute ca să pui pe hârtie tot ceea ce ai de făcut. Această mică investiție de la începutul zilei îți va salva aproximativ două ore din timpul de lucru.

Creează-ți o listă de priorități

Prioritizează-ți activitățile în funcție de lista pe care ai întocmit-o. Când apare ceva nou, pune acel lucru pe listă înainte să te apuci să-l faci. Dacă știi cum să-ți faci ordine în activități și cum să le alegi pe cele mai importante, îți poți mări productivitatea astfel încât randamentul tău să fie cu 25% mai mare încă din prima zi.

Îți poți crea lista cu o seară înainte, la sfârșitul programului de lucru. Mută tot ce nu ai reușit să îndeplinești în ziua respectivă pentru ziua ce urmează plus ceea ce aveai de făcut în mod normal. Secretul este că, atunci când îți creezi lista cu priorități cu o seară înainte, subconștientul tău lucrează asupra ei în timp ce dormi. Asta te va ajuta ca a doua zi să ai o mai mare claritate asupra lucrurilor și mai multă determinare în realizarea lor.

Manageriează-ți singur timpul

Poți găsi foarte ușor resurse și instrumente proprii care te vor ajuta să îți manageriezi timpul. Deseori te vei trezi cu idei mărețe și inspiraționale, care te vor ajuta să îți prioritizezi task-urile și să îți faci treaba mai bine decât ai crezut inițial.
Cu cât te vei dedica mai mult organizării, cu atât vei fi mai eficient. Îți vei crea singur instrumentele, devenind în acest fel managerul timpului tău.

4 tipuri de liste pe care trebuie să le urmezi

Potrivit lui Brian Tracy, sunt patru liste importante pe care trebuie să le creezi în scopuri diferite, ca să-ți îmbunătățești abilitățile organizatorice și ca să-ți gestionezi corect timpul:

Lista principală

În ea vei trece tot ceea ce vrei să faci în viitor. Aici poți scrie orice idee sau planuri pe care urmează să le pui în aplicare, în viitorul apropiat sau foarte îndepărtat, lucruri urgente sau mai puțin importante în momentul prezent.

Lista lunară

Aici vei scrie ceea ce trebuie să faci în luna ce urmează. Pe această listă poți avea elemente și din lista principală.

Lista săptămânală

Te ajută să ai și mai clare planurile săptămânii ce urmează. Aceasta este lista pe care o poți modifica în funcție de ce alte task-uri mai intervin și după importanța lor.

Lista zilnică

Ea va cuprinde elemente din lista lunară și săptămânală, activități specifice pe care trebuie să le îndeplinești în ziua respectivă. Pe parcursul zilei, taie activitățile pe care le-ai îndeplinit. Lucrul acesta va genera un sentiment al succesului, care te va motiva în activitățile ulterioare. Listele te ajută să îți creezi o imagine de ansamblu cu tot ceea ce ai făcut și cu ceea ce mai ai de făcut.

Când ai un proiect, începe prin a-ți face o listă cu fiecare pas pe care trebuie să-l parcurgi de la început până la sfârșit. Prioritizează-ți task-urile și organizează-ți proiectul după importanța lor. Pune lista aproape de tine, în fața calculatorului, de exemplu, ca s-o ai mereu sub ochi. Apoi, lucrează urmând pașii din listă. Vei fi uimit cât de mult te va ajuta această metodă. O simplă listă de priorități te va ajuta să deții controlul activităților tale. În mod natural, vei fi motivat să faci mai mult și vei gândi și mai creativ.

Atunci când îți plănuiești fiecare zi în avans printr-o simplă listă cu ceea ce ai de făcut, activitatea ta va decurge cu mult mai multă ușurință. Te vei simți mai puternic și mai competent. În cele din urmă, vei deveni de neoprit 🙂 .

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe